Günseli Önal

Günseli Önal

gonal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer hafta başı bir grup kadın gazeteciyi öğle yemeğine Les Ottomans’a davet etti. Biz balıklarımızı ayıklarken o bizden World Kart sahiplerine ulaştırılmak üzere yardım istedi.
Yedi milyon kişinin World Kart’ı varmış. Bu kart sahipleri kartlarıyla harcama yaptıkça puan biriktiriyorlar. İşte şimdi sizlerden bu puanların bir kısmını veya tamamını, dokuz sivil toplum kuruluşundan, gönlünüzden kopan birine hediye etmenizi istiyorlar. Siz kaç liralık puan hediye ederseniz banka da o kadar üzerine ilave edecek.
Bu hediyeyi ister tek seferlik yapar isterseniz de her ay puanlarınızın bir kısmını otomatiğe bağlarsınız. Kartlarınızla harcadıktan sonra biriken puan değeri ne kadarmış biliyor musunuz, 20-25 milyon yeni lira. Düşünün yarısı bağışlansa neler yapılır neler. 

Eğitim, sağlık,çevre için puan verin
Şimdi size neler yapılabileceğini de anlatayım. Eğer puanlarınızı UNICEF’e hediye ederseniz her biri 100 çocuk alabilecek prefabrik okul yaptırabilirsiniz okulu olmayan köylere, mezralara. TEGV’e bağışlarsanız puanlarınızı, La Drama Okulu’ndaki çocukların iletişim kurma becerilerini geliştirirsiniz. Bunlar, eğitim önceliğiniz ise yapacağınız yardımlar. Eğer gençliğe faydalı şeyler yapmak isterseniz AFS’ye puan hediye edersiniz yedi bölgeden yedi genç yurt dışına gönderilir, öğrenci değişim programıyla. Ya da UNFPA’nın hesabına puan yatırırsınız, gençlere cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmama eğitimi verilir. Sanat ve bilim önceliğiniz ise TBMV’ye göndereceğiniz puanlarla gençlerin bilimle tanışmaları kaynaşmaları sağlanır, kim bilir belki onların bilim adamı olmalarına da katkıda bulunmuş olursunuz.
Çevreci iseniz TEMA’ya puan hediye edersiniz onlar da çiftçiyi eğitme projelerine bu parayı aktarırlar ve topraklarını nasıl daha verimli hale getirebileceklerini öğretirler. Çevrecilere bir başka olanak da TURMEPA’ya puan yatırmak. Bununla da başta denizlerimizin ve çevrenin korunması projeleri desteklenebilir. Sağlıkla ilgiliyseniz LÖSEV’in kanserli çocukları yaşatma projesine veya İZEV’in zihinsel engelliler için işyeri açma, onları bir meslek sahibi yapma projesine katkıda bulunabilirsiniz. Tek bir puan bile dipsiz kuyuya atılmıyor, projelere yatırılıyor. 

Başka aileler de sevinsin
Siz ay sonunda hesap ekstrenizde bunu görebiliyor, projenin ne kadar ilerlediğini takip edebiliyorsunuz. Nazan Hanım’a; “Sadece kadın gazeteci çağırmışsınız” dedim, kadınların bu konularda daha duyarlı olduğunu söyledi. Haydi kadınlar, aile puanlarınızın bir kısmını bu projelerden gönlünüze uygun olanına hediye edin, başka aileler de sevinsin.

Haberin Devamı

Rıfat Özbek modayı neden bıraktı?
Rıfat Özbek Bodrum Yalıkavak Marina’daki yastıkçısının bir eşini Teşvikiye’de açtı. Tam Teşvikiye Camii’nin arkasında, iki sokak paralelinde. Yandaki kuruyemişçi, dükkânın önüne çıkardığı pet şişeleriyle, sandıklarıyla Yastık’ın bütün havasını bozuyor ama burası Türkiye, estetik aramayacaksın.
Önce Rıfat Özbek’in Pollini’den ayrılmasına üzüldüm. Üstelik geçen yıl da “La Kore” Oscar della Mode 2006 ödülünden, yani “bir İtalyan markasına ait en iyi yabancı stilist” unvanından sonra.
Açılış tabii yine sosyetikti. Egemen Bağış ve eşi, Ece  Sükan ve annesi, Prof. Baha Tanman’a kadar geniş yelpazeli davetli profili vardı. 

Özbek’i yastık kesmez, kesmemeli
Rıfat Özbek, arkadaşı Erdal Kayalar’la birlikte açtı burayı da. Özbek’in yıllardır topladığı, defilelerden artmış veya Kapalıçarşı’dan alınmış kumaşlarla yapılan arkası önüyle uyumlu, içi lavanta ve kaz tüyü ile doldurulmuş, çeşitli boylarda, fiyatları 50-350 YTL arasında değişen yastıklar bunlar. Gelenler evlerindeki tek eksik Rıfat Özbek yastığıymış gibi kapış kapış yastık aldı. Arka depodan sürekli takviye yapıldı.
Marka yaratmak diye buna derim ben. Kendisi marka, dokunduğunu da marka yapıyor. Kafasında Yastık’ı bir zincir yapma fikri var. Ama keşke biz hâlâ Madison Avenue’da Barneys’e gittiğimizde askılarda Rıfat Özbek tasarımı giysilerin 3-5 bin dolara satıldığını görebilsek. Rıfat Özbek’i yastık mastık kesmez, kesmemesi gerekir. Daha o kadar genç ve üretken ki yastıklarla oyalanıp erken emeklilik yaşamak için.