Günseli Önal

Günseli Önal

gonal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oğlum bayram tatilini geçirdiği Londra’dan Swissair ile gelirken uçaktan havayollarının dergisini de almış getirmiş. Derginin baş hikayesi İstanbul. “Elektriklendiren şehir” diyor. Tam 21 sayfa ayırmış İstanbul için. Kai Strittmatter’in hikâyesi Boğaziçi’nden, İstanbul’un lokantalarına, hamamlarına kadar uzanıyor. Müzeler bölümünün ilk müzesi Sakıp Sabancı Müzesi. Düşünebiliyor musunuz? Topkapı, İslam Eserleri, Resim Heykel gibi müzelerin adı geçmiyor, ama ilk sıraya Sabancı Müzesi’ni koymuşlar. “Müze direktörü Nazan Ölçer bir mucize gerçekleştirdi ve bu müzeyi çok kısa zamanda Türkiye’nin en iyi müzesi haline getirdi. Batı çağdaş sanatı ve ülkenin Osmanlı mirasını yansıtacak dönüşümlü sergiler açıyor” diyor hikâyede.

Vizyonu tescillendi

Nazan Ölçer’e telefon ettim, bu adamı tanıyor musun diye. Hayır tanımıyormuş, röportaj falan da vermemiş. Yani Türkiye’de kulağına gelenlerle yazmış yazar Sabancı Müzesi’ni. Ben de birkaç hafta önce Doha’da, İslam Eserleri Müzesi’nin görkemli açılışındaydım. Dünyanın tüm büyük müzelerinin direktörleri de davetliydi. Tabii Dr. Nazan Ölçer de. Bir de müze direktörü olarak Prof. İlber Ortaylı davetliydi Türkiye’den, ama o gelemedi. Doha’da tüm bu gelenlerle birlikte Ritz Carlton’un yeni açılan Şark Oteli’nde kaldık. Sabah, öğle, akşam yemeklerini birlikte yedik ve Nazan Ölçer’in bu creme de la creme arasındaki itibarına bire bir tanık oldum.
Tabii Ölçer’in her adı anıldığında, Sabancı Müzesi’ninki de anılıyor, koca koca müdürler, Ölçer’e birlikte sergi yapma teklifi öneriyor. Rahmetli Sakıp Bey, devletle 61 yaşında emeklilik çekişmesinin yaşandığı günlerde Nazan Ölçer’in burukluğunu fırsat bilip onu İslam Eserleri’nden koparıp almıştı. Sakıp Bey’in vizyonu bir kez daha tescilleniyor; tek bir kaligrafi koleksiyonuyla Sabancı Müzesi dünya müzecilik çevrelerinin ezberine giriyor.

Haberin Devamı

Kenter tam 60 yıldır sahnede
Yıldız Kenter ilk kez sahneye 12 Aralık 1948’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Shakespeare’in 12. Gece’siyle sahneye çıkmış. O yüzden de 12 Aralık’ta tam 60. yılını doldurdu sanat yaşamında. Cuma gecesi Kent Oyuncuları’nda Victoria’nın kostümlü provasında dostları, meslektaşları, öğrencileri ve basın onu yalnız bırakmadı. O ön sıralardan değil de balkondan izlemeyi tercih etti Victoria’nın iki oyuncusu, Defne Halman (Talat Halman’ın kızı) ve Engin Hepileri’yi. Yıldız Hanım’ı o gece yalnız bırakmayan dostları arasından Engin Cezzar, “Yıldız Kenter’i bu gece yönetmen olarak değil de oyuncu olarak görmek isterdim” dedi.
Yıldız Kenter altı kardeşmiş. Ağabeyinin teşvikiyle tiyatro dünyasına girmiş. Kardeşi Müşfik Kenter de onun. Yıldız Kenter’in babası İskoçya’da okumuş ve Türk Dışişleri’ne girmiş. Hatta söylenene göre İsmet Paşa’nın Özel Kalem Müdürlüğü’nü bile yapmış. Ama bir İngiliz’le yani Yıldız Hanım’ın annesiyle evlenmesi onun Dışişleri’nden ayrılmasına sebep olmuş.

Sefalet günleri

Eskiden Dışişleri’nde yabancılarla evlilik yasaktı. Hatta sonradan Dışişleri Genel Sekreteri, Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili olan Şükrü Elekdağ bile Japonya’da Büyükelçi’yken Alman asıllı eşi Ayla Hanım’ı Tokyo’ya sefire olarak götürememişti. Yıldız Hanım’ın babası, Ahmet Naci Bey mesleğini aşkı uğruna bıraktıktan sonra sefalet günleri başlamış. Bir yandan içki, öte yandan da gelip geçici işler beş öz bir üvey, altı çocuğu geçindirebilmek için. Yıldız Kenter, kızı Leyla’yı da İngiltere’de Cambridge’de Siyasal Bilgiler okuması için göndermişti. Leyla sonra diplomat oldu. Ama bir başka diplomatla, Kenan Tepedelenli ile evlenince işten ayrıldı.

Haberin Devamı

Yeni bir film yıldızı doğdu
Yarın akşam Abdullah Oğuz’un yeni filmi ”Sıcak” vizyona giriyor. Süzer Plaza’nın altında yeni açılan Mica Restoran’da basın yemeği ve sonra da filmin basın gösterimi vardı. Sanatçılarla, yönetmenle yemek yedik, birlikte ilk gösterimi izledik. Gerilimli bir polisiye filmi olmuş, izleyeni de içine çekip alıyor Ebru Akel meğer televizyon için değil sinema için yaratılmış. Diğer başroldekiler Cem Özer ve Hazım Körmükçü de gayet iyiydi. Hafta sonu için biletlerinizi alın.