Dünya Asıl felaket şimdi başlıyor! Suyun altı mayın dolu

Asıl felaket şimdi başlıyor! Suyun altı mayın dolu

08.06.2023 - 09:41 | Son Güncellenme:

Ruslar tarafından havaya uçurulan Kahovka barajından boşalan sular Herson'u sular altında bıraktı. Bölgede büyük bir felaket yaşanırken asıl sorunun önümüzdeki günlerde patlak vereceği askeri uzmanlar tarafından bildirildi.

Asıl felaket şimdi başlıyor Suyun altı mayın dolu

Ukrayna’nın güneyinde Rusya kontrolündeki Herson bölgesinde Kahovka barajı 6 Haziran'da Ruslar tarafından patlatıldı. Dünyanın en büyük barajlarından olan Kahovka, Kırım'a temiz su sağlarken aynı zamanda bölgede bulunan nükleer santrallerin de soğutulmasına yardımcı oluyordu.

Haberin Devamı

Belli yerlerde karşı kıyı görülmediğinden, bölgede yaşayanlar baraj için Kahovka Denizi diyor. Kaynaklara göre ABD’nin Utah eyaletinde bulunan Büyük Tuz Gölü kadar su tutuyor.

Barajın havaya uçmasıyla birlikte sular Herson'un iç kesimlerine doğru ilerlemeye başladı. Su seviyesi her geçen saat artmaya devam ederken bölgeden tahliyeler başladı. İnsanların yanı sıra çiftlik ve sokak hayvanları da yaşanan selden etkilendi. Birçok canlı boğularak hayatını kaybetti.

TAHLİYELER SÜRÜYOR

Çernobil'den bu yana Avrupa'nın en kötü çevre felaketi olarak tanımlanan olayda bölgeden toplam 40 bin kişi tahliye edildi. Kurtarma ekipleri, başta çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanları olmak üzere insanları su basmış sokaklardan kurtardı.

Haberin Devamı

Bölgede birçok insan sokakların arasında bir yerlere gitmek için yüzüyor veya sahip oldukları küçük tekne ve şişme botları kullanıyor.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

BARAJ NEDEN SALDIRIYA UĞRADI?

Barajdaki sızıntıya tam olarak neyin neden olduğu belli değil ancak Ukrayna ordusu Rusya’yı, "barajı bilerek havaya uçurmakla" suçladı. Kremlin, Ukrayna güçlerinin barajın etrafındaki yolu, karşı saldırıda Rusya’nın kontrolündeki bölgelere asker yollamak için kullanmasından korkmuş olabilir.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov ise Rusya’nın olayda rol oynadığı iddiasını reddetti ve Ukrayna’yı suçladı. Peskov, yaşananları, Rusya tarafından 2014’te ilhak edilen Kırım Körfezi’ni 'susuz bırakacak bir sabotaj' diye niteledi. Ukrayna’nın da, Rusya’nın da iddiaları bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamadı.

MAYINLAR ŞEHRİN HER YERİNDE

Sel suları sonrası Herson'daki en büyük tehlike de ortaya çıktı. Rusların ele geçirdiği bölgelere koyduğu binlerce mayın sularla birlikte hareket haline geçti. Nerede oldukların tespit edilmesi imkansız olan bu mayınlar zaman zaman patlıyor.

Askeri uzmanlar önümüzdeki günlerde birçok kişinin tesadüfi olarak bu mayınlara basarak hayatını kaybedeceğini tahmin ediyor. Ukrayna askeri Güney Komutanlığı sözcüsü Nataliya Humeniuk tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili 'Büyük bir tehlike oluşturuyorlar. Enkaza veya başka bir şeye çarptıklarında patlayacaklar' dedi.

 

Yazarlar