Dünya En kritik üsse sızma girişimi! 20 bin ABD askerine büyük şok

En kritik üsse sızma girişimi! 20 bin ABD askerine büyük şok

03.06.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:

ABD'nin yüzölçümü olarak en büyük eyaleti olan Alaska'da yine ülkenin en büyük askeri tesisi bulunuyor. Yoğun güvenlik önemleriyle sık sık gündeme gelen ve ABD'nin askeri tatbikatlarını yürüttüğü bölge bir skandala imza attı.

En kritik üsse sızma girişimi 20 bin ABD askerine büyük şok

ABD ile Çin arasındaki Tayvan gerginliği bu hafta tekrar fırladı. Mayıs ayının son gününde Güney Çin Denizi üzerinde keşif yapan ABD uçağına Çin pilotundan titreden bir manevra geldi. Türbülans manevrası olarak adlandırılan bu hamle sonrası ABD uçağının için sallandı.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki gerilimin önümüzdeki yıllarda daha da tırmanması beklenirken bölgede olası bir savaşta ihtimaller dahilinde.

ÇİNLİ CASUSLARDAN GÖZDAĞI

Güney Çin Denizi'nde yaşanan bu gelişme sonrası bir Çin Ajanı ABD'nin en kuzeyinde bulunan eyaleti Alaska'da bir askeri üsse sızmaya çalıştı. ABD tarafından yapılan açıklamada ajanların bölgeye turist kılığında geldiği belirtildi.

ABD'li askerler ise USA Today'e verdiği demeçte eyalet bazında bir soruşturma başlattıklarını açıkladı. Pentagon'un en gizli çalışmalarının bulunduğu eyalette, olası Çin casusluğunun yaşanması pek beklenmiyordu.

Ek olarak, eyaletin büyük ölçüde boş arazisi, orduya büyük eğitim tatbikatları yapmak için alan ve koruma sağlıyor.

En kritik üsse sızma girişimi 20 bin ABD askerine büyük şok

NEDEN ALASKA?

ABD, her yıl eyalette, ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya'dan binlerce asker ve 150'den fazla savaş uçağının Rusya ve Çin gibi askeri düşmanlara karşı eğitim almasına izin veren Northern Edge'e ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Şu anda Alaska'da yaklaşık 12.000 asker ve 10.000 aktif görevli Hava Kuvvetleri personeli bulunuyor.

En kritik üsse sızma girişimi 20 bin ABD askerine büyük şok

NASIL YAKALANDILAR?

Ajanların yakalanması ise tamamen tesadüfi. Rutin kontroller sırasında durdurulan Çin ajanları turist olduklarını iddia etseler de yakayı ele verdi. Araçtan çok sayıda Drone ve el yapımı İHA çıktı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon'un 2 numaralı ismi  Kathleen Hicks, ordunun üslerin güvenliğini sağlamak için bir dizi adım attığını söylemek dışında konu hakkında yorum yapmayı reddetti ve 'Tesislerimizdeki çalışanlarımızın güvenliğini ve emniyetini çok ciddiye alıyoruz' dedi.

İsmi açıklanmayan İki yetkili USA Today'e bazı askeri üslerdeki güvenliğin tehdide yanıt olarak gerçekten artırıldığını söyledi.

Senatör Dan Sullivan, Alaska'da bildirilen casusluk olaylarını bir 'uyanma çağrısı' olarak nitelendirdi.

En kritik üsse sızma girişimi 20 bin ABD askerine büyük şok

SORUŞTURMA FBI'A DEVREDİLDİ

Kuzey Kutbu ve Küresel Dirençlerden sorumlu savunma bakan yardımcısı Iris Ferguson, Eylül ayında düzenlediği basın toplantısında Çinli liderlerin 'kendilerini Kuzey Kutbu'na sokmaya çalıştıklarını' söylemişti.

Öte yandan casusluk girişimi ordudan alınıp FBI'a devredildi. FBI Direktörü Christopher Wray Direktörü, Çin casusluğundan kaynaklanan tehdit hakkında uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

En kritik üsse sızma girişimi 20 bin ABD askerine büyük şok