Dünya Karşı taarruz başladı! Batı silahları sahneye çıktı

Karşı taarruz başladı! Batı silahları sahneye çıktı

11.06.2023 - 15:32 | Son Güncellenme:

Aylardır Ukrayna tarafından beklenen karşı taarruz başladı. Ukrayna askerleri kaybettikleri toprakları almak için 6 kritik bölgeye çıkarma yaptı.

Karşı taarruz başladı Batı silahları sahneye çıktı

İlk olarak Pentagon'dan sızan gizli belgelerde ortaya çıkan 'Ukrayna bahar aylarının sonlarında taarruza geçecek' ifadesi artık resmileşti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik karşı saldırı başlattıklarını doğruladı.

Haberin Devamı

Zelenskiy, 'Karşı saldırı ve savunma eylemleri gerçekleşiyor' dedi, ancak karşı taarruzun hangi aşamada olduğu hakkında detay vermeyeceğini söyledi. Kaynaklar tarafından elde edilen bilgilerde ise Ukrayna an itibariyle 4 cephede karşı atağa başladı. Açıklamanın Kahovka Barajı'nın yıkılması sonrası gelmesi ise dikkat çekti.

BAKHMUT

Aylardır devam eden Bakhmut bölgesindeki çatışmalar aslında 3 hafta önce sonlanmıştı. Bölge kesin olarak Rus kontrolüne geçti. Ukrayna ordusu ise an itibariyle kuzey ve güneyden saldırmaya başladı. Ukraynalılar bu bölgelerde Rusları geri püskürtmeyi başardı ve Berkhivka ile Klischivka'ya doğru ilerledi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar askerlerin şu anda saldırıda olduğunu ve 1 km'ye kadar ilerlediklerini söyledi, ancak kesin konum vermedi.

Haberin Devamı

Karşı taarruz başladı Batı silahları sahneye çıktı

VELYKA NOVOSİLKA VE NOVODONETKS

Bakhmut'un yaklaşık 100 kilometre güneyinde yer alan bu iki kasaba, Rusya'nın kışın yaptığı operasyonlara ait en büyük kayıplarından birini yaşadığı Vulehdar yakınlarında bulunuyor.

4 Haziran'dan itibaren Ukrayna, Rus hatlarındaki zayıf bir noktaya çok tugaylı bir saldırı başlattı. Rus tarafı burada da geri çekildi ve bölgede Alman yapımı Leopard tanklarının olduğu kayıtlara geçirildi.

Rus yanlısı medya grupları bölgenin tekrar kontrol altına alındığı belirtse de Ukraynalı Tuğgeneral Oleksandr Tarnavskyi, operasyonlarının başarılı olduğunu söyledi.

Karşı taarruz başladı Batı silahları sahneye çıktı

ORİKHİV

Ukrayna'nın güneyindeki Zaporizhzhia bölgesinde yer alan Orikhiv, Kiev birliklerinin saldıracağı en olası yer olarak görüldü. Bu nedenle Rusya, çok sayıda siper, tank tuzakları, mayın tarlaları ve dikenli tellerle bölgeyi yoğun bir şekilde savundu.

Moskova yanlısı kaynaklar, Ukrayna'nın bölgedeki saldırılarının 4 Haziran'da daha doğudaki Velyka Novosilka'daki saldırılarla aynı zamanda başladığını iddia etti.

Rus askeri blog yazarları, Batı teçhizatıyla donanmış birkaç Ukraynalı tugayın saldırıya katıldığını ve Rus hatlarını geçmeyi başardığını söyledi.

Karşı taarruz başladı Batı silahları sahneye çıktı

SHEBEKİNO-NOVAYA TVOLZHANKA

22 Mayıs'ta Rus Gönüllü Kolordusu (RDK) ve Rus Lejyonunun Özgürlüğü (LSR), Belgorod'daki Rusya sınırından içeri sızdı. Her iki grubunda bütün üyeleri Rus ancak Putin'e karşı oldukları için kendi topraklarına saldırma girişiminde bulundular.

Haberin Devamı

İki grupta başlangıçta sınır kasabaları Kozinka ve Grayvoron'u hedef aldılar, ancak 1 Haziran'da saldırılarını Shebekino ve Novaya Tavolzhanka'ya çevirdiler. Dünya medyası ise Rusya'nın kendi sınırlarını koruyamamasını 'Utanç verici' olarak yorumladı.