Dünya Savaşı bitirecek taslak hazır! G20 Zirvesi'nde tarihi an

Savaşı bitirecek taslak hazır! G20 Zirvesi'nde tarihi an

09.09.2023 - 10:56 | Son Güncellenme:

G20 Zirvesi'nde Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında hazırlanan taslak Moskova'ya sunuldu. Dünya ülkeleri an itibariyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan gelecek yanıtı bekliyor.

Savaşı bitirecek taslak hazır G20 Zirvesinde tarihi an

Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G20 ülkeleri bugün Bharat'ta toplandı. Bir süredir isim değişikliğine gideceği konuşulan Hindistan'da Başbakan Modi, açılış konuşmasında Hindistan yerine bu ismi kullandı. Günün ilerleyen saatlerinde "Tek Aile" başlıklı ikinci oturumuna katılması beklenen liderler, zirvenin ilk gününü akşam yemeği ile sonlandıracak. Zirvenin ikinci gününde Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret edecek liderler, "Tek Gelecek" başlıklı son oturumu gerçekleştirecek. Liderler zirve boyunca ikili görüşmelerde de bulunacak.

Haberin Devamı

DÜNYA GÜNDEMİ MASAYA YATIRILACAK

Zirveye katılan ülkelerin gündeminde başta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olmak üzere kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizlikler gibi konularda gündeme gelecek.

ANLAŞMA SAĞLANDI

19 aydır devam eden eden Rusya-Ukrayna savaşını bitirme konusunda G20 ülkeleri bir fikir birliğine vardı. Ülkelerin henüz hangi konuda anlaştıkları bilinmiyor, önümüzdeki saatlerde ortak bir lider açıklaması mı yoksa müzakere mi olacağı tartışılıyor. BBC'ye göre G20 deklarasyonunun Ukrayna ile ilgili eriştiği taslak hala boş. Taslak, bankacılık reformları ve kripto para birimi düzenlemesi de dahil olmak üzere çeşitli konulardaki anlaşmaları gösteriyor.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

RUSYA'NIN YANITI BEKLENİYOR

Yine BBC, tartışmalı taslağın n Batılı ülkeler tarafından kabul edildiğini ve Rusya'ya sunulduğunu aktardı. Moskova söz konusu teklifi kabul etmezse Delhi, ev sahibi ülkelerin hepsi olmasa da çoğunun konu üzerinde fikir birliğini göstermek için kullanabileceği bir özet yayınlamak zorunda kalabilir. İsmini vermek istemeyen bir G20 yetkilisi söz konusu taslağın önümüzdeki 36 saat içinde değişebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

PUTİN VE Xİ NEDEN KATILMADI?

Dünyanın mercek altına aldığı zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunmuyor. Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. İngiliz medyasına göre Putin hakkındaki uluslararası yakalama kararı nedeniyle zirveye katılmazken Xi'nin kesin katılmama nedeni bilinmiyor, Çin tarafından konuyla ilgili zirve öncesi resmi bir açıklama gelmedi.

Savaşı bitirecek taslak hazır G20 Zirvesinde tarihi an