Dünya Yunanistan'daki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

Yunanistan'daki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

02.07.2023 - 12:07 | Son Güncellenme:

Yunanistan'daki tekne faciası hakkında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Sağ kalanlar tarafından yapılan açıklamalara göre teknenin batmasının bir numaralı sebebi bölgeye gelen kurtarma ekipleri.

Yunanistandaki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

İtalya’ya gitmek için Libya kıyılarından denize açılan içi göçmen dolu bir tekne 15 Haziran'da battı. Teknenin bulunması için bölgede seyreden ticaret gemileri de seferber edildi. Yunan makamları önce teknenin yerini tespit etti, daha sonra teknedekilerle irtibata geçti. Söz konusu olayda 104 kişi sağ kurtulurken, 82 kurbanın cesedi bulundu, teknede ise toplamda 750 kişi bulunuyordu.

Haberin Devamı

KAPTAN VE MÜRETTEBAT TERK ETTİ

Yunan medyasına göre tekne Mısır'dan yolcusuz şekilde demir aldı ve Libya'nın Tobruk limanında durarak İtalya'ya gitmek isteyen göçmenleri aldı. Facia, kaptan ve mürettebatın, motoru bozulan tekneyi bir botla terk etmesinin ardından yaşandı.

Yunanistandaki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

BBC SAĞ KALANLARA ULAŞTI

BBC'nin yaptığı haberde ise Yunanistan açıklarındaki göçmen teknesi faciasından kurtulan dört kişi, ağzına kadar dolu balıkçı teknesinin batmasına Yunan Sahil Güvenlik Güçleri'nin yol açtığını söyledi.

BBC'ye konuşanlardan bazıları Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki Malasaka Mülteci Kabul Merkezi'nde tutuluyor. Bazılarıysa tesisi terk etti. Etrafı dikenli tellerle çevrili kabul merkezine medyanın girişi yasak.

Yunanistandaki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

'TEKNEYİ YANDAN ÇEKTİLER'

Mısırlı bir görgü tanığı "Yunan Sahil Güvenliği'nin bizi kurtaracağını sandık ama bunun yerine tekneyi batırdılar" diyor. Görgü tanığı, Yunan Sahil Güvenliği'nin Yunanistan kıyılarının 80 kilometre açığında, Akdeniz'in en derin yerlerinden birinde battığında, tekneyi çektiğini anlatıyor.

Haberin Devamı

Yunan makamları daha önce bu suçlamayı reddetti ve tekneye çıkıp, durumu incelemek istediklerinde bir ip bağlandığını, teknedekilerin bunu reddettiğini ve İtalya'ya gitmek istediklerini söylediklerini iddia etti.

Ancak sağ kurtulan Suriyeliler'den biri "Tekneyi yandan bağladılar ve hızla hareket ettiler" diyor. Bu ifade, "tekneyi zorla çektiklerini ve alabora olmasına neden olduklarını" söyleyen Mısırlı görgü tanığının anlattıklarıyla örtüşüyor.

Alman sivil toplum kuruluşu Sea-Watch, Akdeniz'deki mültecileri ve göçmenleri kurtarmak için denize tekneler gönderen bir kurum. Kuruluş, tam olarak ne yaşandığını değerlendirmek için yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı. Ancak kuruluşun operasyon müdürü Philipp Hahn bize "Yüzlerce kişiyi taşıyan eski bir tekneyi açık denizde çekmek, başarısız olacak ve faciaya dönüşecek bir hamle" dedi.

Sağ kalanlardan ikisi, Yunan makamlarının kendilerinden tercümanlar ve avukatlar aracılığıyla, insan kaçakçılığıyla suçlanan dokuz Mısırlıya karşı ifade vermelerini istediklerini anlattı.

Yunanistandaki tekne faciasında yeni gelişme: Yandan çekip batırdılar

4500 DOLAR ÖDEDİLER

Ancak dört kişi de, dokuz Mısırlı'nın yolcu olduğunu ve yolculuk boyunca yanlarında oturduğunu söyledi. Tekne mürettebatının maskeli olduklarını ve zamanlarının büyük bölümünü kabinde geçirdiklerini belirttiler. Yakınlarını kaybetmiş olmaktan korkan Mısırlıların yakınları, BBC'ye yaptığı açıklamada yolculuk için 4500 dolar ödediklerini söyledi.