Gündem MSB kaynaklarından F-16 ve F-35 açıklaması

MSB kaynaklarından F-16 ve F-35 açıklaması

01.02.2024 - 12:03 | Son Güncellenme:

ABD’den talep edilen F-16'la ilgili onay süreci 26 Ocak'ta başladı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan kaynaklı haber sitelerindeki iddiaları yalanlayarak açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda terörle mücadeledeki son durum, dış politika ve savunma sanayindeki son gelişmeler ele alındı.

Haberin Devamı

MSB kaynaklarından yapılan açıklamalar şöyle;

Millî Savunma Bakanlığı'nın tüm birlik ve kurumları ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için kendisine tevdi edilen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmektedir.

TERÖRLE MÜCADELE HAREKÂTI

Başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karşı kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;

- Son bir haftada 63 terörist etkisiz hâle getirilmiş,
- 1 Ocak 2023’ten bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 2.541’e ulaşmıştır.
Suriye’de ise son bir haftada 13 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, anında ve misliyle verilen karşılık ile 42 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece; 01 Ocak 2023’ten itibaren etkisiz hâle getirilen terörist sayısı ise 1.704’e yükselmiştir.

Haberin Devamı

Ayrıca, bu hafta içerisinde de, Suriye’nin kuzeyindeki Zeytin Dalı bölgesinde sızma girişiminde bulunan teröristlere ait çok sayıda silah ve muhtelif cinste mühimmat ile çeşitli miktarlarda malzeme ele geçirilmiştir. (2 adet M-4 piyade tüfeği, 1 adet M4A1 piyade tüfeği,1 adet RPG-7 roketatar,1 adet AK-47 piyade tüfeği, 10 adet RPG-7 mühimmatı,10 adet RPG-7 sevk fişeği,25 adet el bombası,19 adet şarjör,1 adet kamera,1 adet telefon,2 adet telsiz,1 adet termal dürbün.)

HUDUT GÜVENLİĞİ

Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği için hudutlarımızda alınan dinamik ve çok yönlü etkin tedbirler sayesinde;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 188 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslardan 6’sı FETÖ, 1’i DEAŞ olmak üzere 7’si terör örgütü mensubudur. 3.441 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.
- Böylelikle, 2024 yılı başından bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 686’ya yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 18.594 olmuştur.

Haberin Devamı

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKILAR / İKİLİ İLİŞKİLER

Devletimizin bekası, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için gerekli her türlü tedbiri alan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; ikili ilişkiler ve uluslararası misyonlar kapsamında birçok coğrafyada başarıyla görev yapmakta; bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmaktadır.

Bu vesileyle; Türk askerinin Kore Savaşı'nda elde ettiği zaferin 73'üncü yıl dönümünde aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, hayattaki gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

Yine, ‘‘29 Ocak Millî Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü” dolayısıyla Batı Trakya Türkü soydaşlarımızın haklı mücadelelerinde daima yanlarında olduğumuzu belirtiyor, mücadelenin öncü ismi Dr. Sadık Ahmet’i bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Haberin Devamı

Öte yandan, İsrail-Filistin meselesiyle ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’nın, 26 Ocak tarihinde almış olduğu ihtiyati tedbir kararını memnuniyetle karşılıyor. Bu tedbirin, Filistin’de akan kanın durdurulması için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor, alınan karara İsrail’in uymasını bekliyoruz.

Sayın Bakanımız;
26-27 Ocak’ta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile birlikte Hatay Valiliğini ziyaret etmiş, ardından 2’nci Hudut Alay Komutanlığı, 8’inci Komando Tugay Komutanlığı ve Ziyaret Hudut Karakolu’nda inceleme ve denetlemelerde bulunmuş,

29 Ocak’ta resmî davetlisi olarak Ankara’ya gelen Kosova Savunma Bakanı ile ikili görüşme gerçekleştirmiş, daha sonra da iki ülke arasında “Askerî Çerçeve Anlaşması” imzalanmış,

30 Ocak’ta ise Sayın Genelkurmay Başkanımızın resmî davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Romanya Genelkurmay Başkanını makamında kabul etmiştir.

Haberin Devamı

EĞİTİM-TATBİKAT FAALİYETLERİ / ULUSLARARASI GÖREVLER

Değerli Basın Mensupları,

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harbe hazırlığının en üst seviyede tutulması maksadıyla ulusal ve uluslararası eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de aralıksız devam edilmektedir. Bu kapsamda,

- 23 Ocak’ta, Akdeniz’de, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız ile Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın Hava Savunma Harbi kapsamında harbe hazırlığını artıran ADEX Eğitimi (Hava Savunma Harbi Eğitimleri),
-26 Ocak’ta NATO Güvence Tedbirleri çerçevesinde Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından Romanya hava sahasında uçuş görevi,
- Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait LISSUS gemisi tarafından 24-28 Ocak’ta İzmir’e liman ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca; Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığınca 27 Ocak-03 Mart tarihleri arasında icra edilen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılım sağlanmaktadır.
NATO, ABD ve çok uluslu birliklere yönelik eğitim, iş birliği ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmek maksadıyla DYNAMIC FRONT 2024 Tatbikatı’nın icra edilmesi planlanmaktadır.
İki safha olarak icra edilecek tatbikatın;

- Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Safhası, 05-16 Şubat tarihleri arasında Almanya’da,
- Fiilî Atışlı Safhası ise 17-19 Şubat tarihleri arasında ABD, Kosova, Çekya ve Slovakya’nın katılımıyla Polatlı/Ankara’da icra edilecektir.
Ayrıca, İtalya Deniz Kuvvetlerine ait BERGAMINI gemisi tarafından 02-06 Şubat tarihleri arasında Aksaz’a,
- Almanya Deniz Kuvvetlerine ait GROMITZ gemisi tarafından ise 06-09 Şubat tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

Öte yandan, Türk Yıldızları tarafından 2024 Uluslararası Savunma Fuarı kapsamında 04-08 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan’da gösteri uçuşu icra edilecektir.

SAVUNMA SANAYİ / ENVANTERE GİREN YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

Değerli Basın Mensupları,

Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak’ta başlamıştır.
Yine, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarlarda;
- Yerli motorlu Vuran aracının,
- Zırhlı Tanksavar Aracının,
- Taktik İHA sisteminin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.
Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen “2023 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri’nde:
-Askerî Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Kara Dikimevi Müdürlüğü “Eğitim Elbiselerinin Geri Dönüştürülerek Yeniden Üretime Dâhil Edilmesi” projesinde birincilik ödülüne,
- MSB Tersaneler Genel Müdürlüğü bağlısı İstanbul Tersanesi Komutanlığı yalın dönüşüm kategorisinde, “Yalın Üretim ile Donatılmış Blok Gemi İnşası” projesiyle ikincilik ödülüne,
- Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi de “35 mm Kovan Üretim Prosesi Fosfat Operasyonu Kapasite Artırımı” projesi ile ikincilik ödülüne layık görülmüştür. Kara Dikimevi Müdürlüğümüzü, İstanbul Tersanesi Komutanlığımızı ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ FAALİYETLERİ / ÖNEMLİ DUYURULAR

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir.

Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuruları 30 Ocak’ta sona ermiştir. Sınava başvuramayan adaylar için 07 Şubat “Geç Başvuru Günü”dür.

Yine, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Sözleşmeli Er Temini başvuruları 15 Ocak’ta başlamış olup 11 Şubat’a kadar devam edecektir.

Şanlı ordumuzda görev almak isteyen tüm gençlerimizi başvuru yapmaya davet ediyoruz.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla;
- Bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye,
- Ülkemizin savunma ve güvenliği için var gücüyle çalışmaya,
- Üstlenmiş olduğu tüm görevleri, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da başarıyla yerine getirmeye devam edecektir.

F-16 TEDARİKİ KONUSU

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD’den talep edilen F-16 konusundaki sorulara ilişkin şunları söyledi:

Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak’ta başlamıştır. Teklif ve Kabul Mektupları tarafımıza ulaştığında takvim üzerinde çalışmalara başlanacak ve böylece projelerin maliyeti de net olarak ifade edilebilecektir.

Talep edilen mühimmat istekleri harekât ihtiyaçları, envanter durumu ve teknik gereklilikler göz önüne alınarak detaylı bir çalışma sonucunda yapılmıştır.

Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir.

ABD TARAFINDAN YAPILAN F-35 AÇIKLAMALARI

Bakanlık kaynakları ayrıca, ABD tarafından yapılan F-35 ile ilgili son açıklamalarına ilişkin de şunları ifade etti:

Bu konu çok konuşuldu, tartışıldı. Her iki ülkenin duruşunda şuan herhangi bir değişiklik yok. ABD tarafından gelen açıklamaları bu aşamada bir iyi niyet beyanı olarak değerlendirmek gerekir. Bu konuda herhangi bir değişiklik veya gelişme olursa bilgilendirme yaparız.

EUROFIGHTER KONUSU

Bakanlık kaynakları, Türkiye’nin Eurofighter talebinin devam edip etmediğine dair bir soru üzerine de “Talebimiz devam etmektedir. Konsorsiyum ülkelerinden Almanya’nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir” yanıtını verdi.

KANADA’NIN AMBARGOYU KALDIRMASI

Bakanlık kaynakları, Kanada’nın savunma sanayii ürünlerine ilişkin ambargoyu kaldırmasıyla ilgili de şunları kaydetti:

“Kanada tarafından 2019 yılından bu yana çeşitli gerekçelerle ülkemize yönelik savunma malzemelerine uygulanan ihracat kısıtlamaları, NATO çerçevesindeki dayanışma ruhu, ayrıca bölgesel ve uluslararası güvenliği korumayı amaçlayan kolektif çabalarla bağdaşmamakta idi. Kanada tarafından atılan bu son adım olumlu değerlendirilmekle birlikte, müttefiklerimizden beklentimiz ülkemize yönelik her türlü kısıtlamanın tümüyle kaldırılmasıdır. Karşılaştığımız açık veya kapalı ambargo ve kısıtlamalar savunma sanayiinde son yıllardaki millileştirme çabalarımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle önemli çalışmalar yürütülen yerli ve milli savunma sanayimize güvenerek destek olmamız gerekmektedir.”