Saç Bakımı ‘Genetiktir’ deyip geçmeyin… Saçlarınız beyazlıyorsa vücudunuz sinyal veriyor olabilir! Saç beyazlamasına bunlar neden oluyor

‘Genetiktir’ deyip geçmeyin… Saçlarınız beyazlıyorsa vücudunuz sinyal veriyor olabilir! Saç beyazlamasına bunlar neden oluyor

04.08.2023 - 14:36 | Son Güncellenme:

Saçlar, insanların en değerli aksesuarıdır. Ancak kimi zaman beklenmedik zamanda beyazlayarak can sıkıcı görüntülere sebep olabilmektedir. Saçların olağan beyazlaması ileri yaşlarda normal kabul edilmektedir. Fakat erken beyazlayan saçlar kişinin yaşam kalitesiniz olumsuz etkilemektedir. Erken yaşta saçlarınız beyazladıysa sebepleri bunlar olabilir. Az bilinen sebepler hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

‘Genetiktir’ deyip geçmeyin… Saçlarınız beyazlıyorsa vücudunuz sinyal veriyor olabilir Saç beyazlamasına bunlar neden oluyor

Erken yaşta saçlarınız beyazladıysa sebepleri, vitamin eksikliği, genetik yapı ve mineral eksiliği gibi nedenler olabilir. Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında stresin de büyük payı bulunmaktadır. Otoimmün hastalıklar, sigara ve vitamin eksikliği erken saç beyazlama nedenleri arasında bulunmaktadır. Saçların beyazlaması, otuzlu yaşlardan sonra normal kabul edilmektedir. Daha erken beyazlayan saçlar ise mutlaka bir nedene bağlı olarak beyazlamaktadır. 

Haberin Devamı

Erken Yaşta Saçlarınız Beyazladıysa Sebepleri Bunlar Olabilir

Saç beyazlaması oldukça can sıkıcı bir durumdur. Herkesin merak konusu olan saç beyazlaması nedenleri arasında, stres, başarma baskısı, vitamin- mineral eksikliği bulunmaktadır. Saçların belirli yaşta beyazlaması olağan karşılanabilmektedir. Ancak erken beyazlama nedenleri merak edilmektedir. İşte erken beyazlayan saçlara neden olan etkenler konusunda yapılan araştırmalar.

Aile Başarısının gölgesi, dünyanın pek çok yerinde bu konuda araştırmalar yapılmaktadır. Yoğun stres pek çok konuda olduğu gibi saç beyazlaması konusunda da etken olarak tespit edilmiştir. Ailesi yüksek kariyer sahibi ve Akademik unvana sahip olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmaya dair makale yayımlanmıştır.

Haberin Devamı

Bu makalede, ailesinin akademik başarısını zedelemekten korktuğundan yüksek baskı altında kalarak saçının beyazladığı tespit edilmiştir. Kuaför tespiti, uzun yıllar kuaförlük yapanların deneyimlerinden alınan bilgilere göre saç beyazlama yaşının 18 ile 20 yaşlara kadar düştüğü bilinmektedir.

Her yaştan insana uzun yıllardan bu güne hizmet veren kuaförlerin söyledikleri de araştırma sonuçlarını doğrulamaktadır. Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında vitamin eksikliği de gözlemlenmektedir. Saça renk veren melanin adındaki pigmentlerdir.

‘Genetiktir’ deyip geçmeyin… Saçlarınız beyazlıyorsa vücudunuz sinyal veriyor olabilir Saç beyazlamasına bunlar neden oluyor

Melanin ve melonosit hücrelerinin ölmesine bağlı olarak saç rengi beyazlamaktadır. B12 vitaminleri ve bakır, demir gibi maddelerin eksikliği de saç beyazlaması nedenleri arasındadır.

Az Bilinen Sebepler

Saç beyazlamasında az bilinen sebepler arasında, sınav baskısı bulunmaktadır. Bütün gençler, Üniversite sınavlarını kazanarak zaman ve para kaybetmeden eğitimine devam etmek ister. Bu da üzerlerinde yoğun baskı oluşturarak saç beyazlamasına neden olabilmektedir. Endişe, yoğun stres öğrencinin hayatında baskı oluşturmaktadır.

Ailenin yüksek başarı ve unvanı altında kalmama sorumluluğunu en yoğun hissedenlerin kız çocukları olduğu da tespit edilmiş bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri bilim insanları tarafından sıklıkla araştırma konusu olmaktadır.

Haberin Devamı

Erken beyazlayan saçlar konusundaki araştırmalar vitamin eksikliği ve aile baskısının, melanin hücrelerinin kaybına neden olduğu tespit edilmiştir. Erken beyazlayan saçların sebepleri tedavi edilerek saçlar kendi rengine kavuşturulabilmektedir. 

Otoimmün Hastalıkların Etkisi

Erken beyazlayan saçların nedenleri konusunda yapılan araştırmalar sonucu Otoimmün hastalıkların etken olduğu da gözlemlenmiştir. Tiroit bezinde görülen düzensizlikler, çok ya da az çalışması saç dökülmesi ve beyazlamasına neden olabilmektedir. Kalıtımsal özellikler, melanin üretim zincirini bozan kansızlık, vitamin eksikliği ve sigara etkenler arasında bulunmaktadır.

Çinko-Demir ve İyot eksikliği saç beyazlama nedenleri arasında bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri arasında belirli dönemlerde pek çok konuda araştırmalar yapılmaktadır. Erken beyazlayan saçlar konusunda yapılan araştırmalarda da ailenin Akademik başarısı etkenler arasında görüldü.

Aileden gelen kalıtımsal erken beyazlama ve Otoimmün hastalıklar büyük yer tutmaktadır. Anemi olarak bilinen kansızlık, A, B12, C vitaminleriyle çinko, demir ve iyot eksikliği erken saç beyazlama nedenleri arasındadır.

Haberin Devamı

Erken beyazlayan saçlar için fark edilen etkenler tedavi edildiğinde saçlar eski rengine kavuşabilmektedir. Doğal sürecinde beyazlayan saçlar için geri dönüş olanağı bulunmamaktadır.

 

Yazarlar