Genel Sağlık Karın ağrısı kabusunuz olmasın! Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Karın ağrısı kabusunuz olmasın! Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

24.07.2023 - 17:38 | Son Güncellenme:

Her mevsimde pek çok nedene bağlı olarak meydana gelen karın ağrısı insanların gündelik hayatını oldukça olumsuz etkiler. Kimi zaman bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilirken kimi zamansa daha anlık bir semptom olarak karşımıza çıkabiliyor. Bazı dönemlerde artan ve kabus haline gelen karın ağrısına ne iyi gelir? Karın ağrısını hafifletmek için hangi tarifler uygulanır sizler için derledik.

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Genellikle karın ağrısı kişinin yaşam tarzı ile ve beslenme düzeniyle alakalı olarak ortaya çıkar. Evde doğal tariflerle önlenebilen karındaki sancıların şiddeti kimi zaman fazla olabilir. Bu durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, egzersiz yapmak, yürüyüşler ve bitki çayları bağırsaktaki ağrılara iyi gelebilir.

Haberin Devamı

Karın Ağrısı Kabusunuz Olmasın! Karın Ağrısına İyi Gelen 12 Besin

Evde denenen birçok tarif ile şiddetli karın ağrısını hafifletmek mümkündür. İşte karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Limon Suyu

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Hafif asidik olan limon suyu ve sıcak su, sindirim sistemini uyarır ve bağırsak içeriğinin ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca limon, toksinlerin dışında kolonun dış yüzeyine yapışmış ve sindirilmemiş materyali de vücuttan dışarı atmayı destekler. Karın ağrısı nedenleri arasında bu faktörler var ise kurtulmak için limon suyu yöntemi tercih edilebilir.

Bunun için; bir limonun yarısı 1 fincan ılık suya sıkılır. Sabah uyandıktan sonra yada yatağa gitmeden önce içilir. Bu şekilde günde 2 kez limon suyu içmek, karın ağrısı problemine iyi gelecektir.

Haberin Devamı

Ballı Su

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Bal oldukça güvenli olan doğal bir müshil olarak bilinir. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayarak özellikle kabızlıktan kaynaklı karın ağrısına iyi gelir. Düzenli kullanıldığında sindirim problemlerinden kaynaklı diğer sorunların da önüne geçmek mümkün olmaktadır. Bal pek çok besin maddesinde bolca yer alır. Aynı zamanda sindirim sistemini korur ve daha da güçlendirir.

Bal ve ılık su karışımı bağırsak sistemini harekete geçirir. Özellikle kabızlığa ve bununla birlikte karın ağrısına iyi gelir. Bunun için 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı kadar bal eklenir ve karışım iyice karıştırılır. Gece yatmadan ve sabah uyandıktan sonra içilebilir. Ancak iyi kalitede olan ham ve organik balın kullanılması daha iyi sonuçlar verecektir.

Keten tohumu

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

​​​​​​

Keten tohumu içerisinde vitaminler, kalsiyum, magnezyum, demir ve omega-3 yağ asitleri barındırmasının yanı sıra, çok miktarda lif içerir. Kabızlığın ve karın ağrısına birebirdir. Keten tohumu içerisinde bulunan yağ kabızlığı rahatlatır, karın ağrısı problemini çabucak giderir.

Öğütülmüş ve ezilmiş olan keten tohumu, kabızlığı hafifletmekle beraber bunun yan etkisi olan karın ağrısı problemini de ortadan kaldırır. Bunun için ​​​​​​1 yemek kaşığı keten tohumu 1 su bardağa eklenir.

İçmeden evvel 2-3 saat demlenmesi için beklenir. Eğer uygun ise, gece yatmadan hemen önce içermelidir. Alternatif olarak, tahıllara 2 ila 3 çorba kaşığı kadar kıyılmış keten tohumu serpilebilir. 

Haberin Devamı

Sıcak Su ile Pekmez Karışımı

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Pekmez de kabızlığı ve karın ağrısını hafifletme konusunda oldukça faydalıdır. Magnezyum, diğer mineraller ve vitaminler içermektedir. Ancak pekmezi içecekle sulandırmak gerekebilir. Bunun için su, yeşil çay, yulaf lapası, tahıl gevreği, fırınlanmış ürünler ya da tatlı yiyecekler tercih edilebilir.

Bal ve ya kuru erik suyu ile tüketmek ise etkinliğini artırabilir. 1 bardak ılık su içerisine 1 çay kaşığı pekmez eklenir ve iyice karıştırılır. Kabızlığı hafifletmek için ve karın ağrısını gidermek için mümkünse aç karnına günde üç kez pekmezli su içilebilir.

Hint Yağı

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Karın ağrıları beraberinde bağırsak hareketleri ve spazmları da getirebilir. Kabızlık ve karın ağrısını azaltmak ve önlemek için ağızdan direk olarak günde 1 ve ya 2 çay kaşığı Hint yağı alınabilir.

Hint yağının tadı biraz keskindir ve kolay kolay yutulamaz. Buna dayanamayan kişiler tüketimini meyve suyu ya da suyla seyrelterek yapabilir. Ancak karın ağrısı için etkili ve kesin bir tedavi olmasından dolayı kullanımına dikkat etmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yoğurt

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Şiddetli karın ağrısı ve ya kabızlık problemi ile karşı karşıya kalan kişiler için yoğurt da son derece ideal bir seçenektir. Bu tarz sıkıntıları çözmek için yoğurt tüketmek pratik ve lezzetli bir yöntemdir.

Yoğurt, aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve bağırsak astarını destekleyen probiyotikler barındırır. Probiyotikler bağırsak dostu bakteriler olarak da tanımlanabilir.

Yoğurt ayrıca, bağırsak astarını da temiz tutar. Bununla birlikte bağırsak duvarları boyunca sindirilemeyen malzemenin birikmesini de önler. Bu sorunların yol açtığı karın ağrısını da etkili bir şekilde geçirir. Yoğurt karın ağrısına iyi geldiği gibi düzenli olarak tüketilmesi halinde de kabızlığı ve şişkinliği önleyecektir.

Sindirimin sorunsuz ilerlemesi ve bağırsak hareketlerini düzenli tutmak adına diyetlere yoğurt eklemek faydalı olacaktır. Ancak hem hastalık döneminde hem de sağlıklı iken her zaman katkı maddesi ya da koruyucu içermeyen olabildiğince organik yoğurtlar tercih edilmelidir. En iyi ve sağlıklı ürünün alındığından emin olmak için alışveriş sırasında yoğurt ambalajındaki bilgileri okumak önemlidir. 

Haberin Devamı

 İncir

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Lif bakımından oldukça zengin olan incir de kabızlık başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde destek vermektedir. Kabızlıktan kaynaklanan karın ağrısı problemini de anında geçirir. Aynı zamanda incir meyvesinin hem tazesi hem de kurusu bu sorun için tercih edilebilir. Çünkü bir tek kuru incir, bir elma ya da portakaldan daha çok lif içerir.

Karın ağrısı şikâyetini azaltmak için incir tarifi uygulanabilir. Bunun için küçük bir kâseye 1 avuç incir konulur. Bir kerede tereddüt etmeden 4 ila 6 incir tüketilebilir. Daha sonra incirleri tamamen suyun içine kalması için kâseye yeteri kadar su konulur. Suya konmuş incir 1 gece bekletilir. Ertesi sabah suyu boşaltılır.

Ancak şiddetli kabızlık çekenler bu suyu da içebilir. Bunun için incir ıslatılmadan önce iyice yıkanmalıdır. Aç karnına 1 gece suda bekletilen 1 adet incir tüketilir. Bu tarifi birkaç gün düzenli bir şekilde yapmak, karın ağrısı ve kabızlık sorununu kolaylıkla çözecektir.

Muz

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Potasyum kaynağı olan ve B6 vitamini yönünden zengin olan muz meyvesi, sıvı dengesinin sağlanmasında ve karındaki krampların önlenmesi konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda stresi ve gerginliği azaltarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Birçok meyveye nazaran daha yüksek glisemik indeskli olduğundan özellikle adet dönemlerindeki ağrıya yardımcı olur. Toz tarçın ile birlikte tatlı alternatifi olarak da tüketilebilir.

Zencefil

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Karın ağrısı varken içilen sıcak bir zencefil çayı gaz, şişkinlik ve mide bulantısına iyi gelir. Zencefil aynı zamanda, adet sancılarını iyileştirmek için de tercih edilebilir.

Kalsiyumdan Zengin Besinler

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Kalsiyumdan zengin olan besinler süt ve süt ürünleri, tahin, pekmez, balık, kuru meyveler ve fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar aynı zamanda yeşil yapraklı sebzeler olmaktadır. Karın ağrısı sırasında kalsiyum açısından zengin beslenmek önemlidir. Kalsiyum ağrıların hafiflemesinde önemli bir etkendir.

Papatya Çayı

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Papatya çayı sakinleştirir ve gevşetir. Karın ağrısı sırasında oluşan sinirsel gerginlikleri yatıştırır ve kasları gevşetir. Şişkinlik, gaz şikâyetlerinin gitmesine yardımcı olur. Aynı zamanda spazm çözücü etkisi ile adet sancılarına da fayda sağlar.

Rezene Çayı

Karın ağrısı kabusunuz olmasın Karın ağrısına iyi gelen 12 besin

Gaz giderici, antienflamatuar özelliği ile karın ağrısını gidermede etkilidir. Gerginliği artıran çay, kahve gibi içecekler yerine rezene çayı tercih edilebilir.

Yazarlar