Burnumun ucunda et var, ne yapmalıyım?

Burnumun ucunda et var, içine ışıkla baktığımda görülüyor. Acaba önemli bir şey midir?” sorusuyla sıkça karşılaşırım. Bu konudaki merakı gidermek, olasılıkları açıklamak ve ne yapılması gerektiğini yazmak istedim. Yazının içeriği, burnun dışında, cildinde görülenler değil, burun deliklerine yakın-burnun içinde görülen oluşumlar üzerinedir.

Burun delikleri, solunum yollarının en başında bulunan ve soluk havasının giriş çıkış yaptığı yerdir. Burun derisi, burun deliklerinden içeri doğru döner ve mukoza dediğimiz burun içi örtüsüne dönüşür. Burun içi mukozasının rengi parlak ve kırmızımsı bir renktedir. Burnun içinde ayrıca konka dediğimiz, halk arasında “burun eti” olarak bilinen yapılar da vardır. Burun deliklerine dışarıdan ışıkla bakıldığında, konkaların ön bölümleri ve mukoza görülebilir. Yani aslında kişinin gördüğü gerçekten, “burun eti” adındaki normal anatomik bir yapı olabilir. Mukozanın veya burun etlerinin şiştiği dönemlerde ya da büyüdüğü bazı hastalıklarda bunlar daha belirgin olarak görülebilirler.

Haberin Devamı

Ama burun ucunda aynı şekilde görülen, bunlardan başka oluşumlar da olabilir. Burun orta bölümünün (septum) burun ucuna yakın olan eğriliklerinde, eğriliğin kavsi veya çıkıntısı görülebilir. Bu yapı da mukoza örtüsü ile kaplıdır ve deneyimsiz bir göz bunu ete benzetebilir.

Bazen travma veya hormonal durumlara bağlı gelişen, “piyojenik granuloma” isimli damarsal ve genellikle kanamalı bir lezyon da bu bölgede görülebilir.

Bunun dışında, polipler de olabilir. Bunlar daha soluk pembe renkte olup “nazal polipozis” veya “polipli sinüzit” olarak isimlendirdiğimiz bir hastalığa ait oluşumlardır. Sinüslere ait çeşitli inflamatuvar hastalıklar, genetik veya sistemik koşullara bağlı polipler meydana gelebilir. Bunlar içeriden, sinüslerden sarkarak, burun ucuna doğru ilerleyebilir.

Diğer yandan papillom dediğimiz hastalıklar da burun ucunda et şeklinde kendini gösterebilir. Papillomlar, HPV (human papilloma virus) dediğimiz bir virüsün meydana getirdiği, karnabahar görünümünde, genellikle sapı olan mukozadan kabarık doku oluşumlarıdır. İnverted papilloma dediğimiz başka bir hastalığın da oluşumunda bu virüsün rolü olabiliyor. Ama inverted papillom, çevre dokuya yayılabilen, tahrip etme özelliği olan ve kansere dönüşme olasılığı olan bir hastalıktır. Nadir de olsa bu da burnun uç kısmına yakın yerleşim gösterebilir.

Haberin Devamı

Son olarak diğer iyi huylu tümörler, lenfomalar ve hatta bazı kanserler de aynı bölgede yerleşebilirler ve benzer görünümde olabilirler.

Dolayısıyla kişinin burnunun içinde gördüğü ete benzeyen bir oluşum, pek çok şey olabilir. Kulak burun boğaz uzmanları olarak bizler, endoskopla yaptığımız muayenede burun içerisini doğrudan görebiliriz. Optik teknolojinin yardımıyla, büyütülmüş ve aydınlatılmış olarak, normal yapıları hastalıklardan kolaylıkla ayırdebiliriz. Şüpheli görünümde bir doku saptarsak, bundan örnek alarak veya tamamını çıkartarak patolojik inceleme sonucuna göre hareket ederiz. Haliyle, teşhislerde olduğu gibi tedavilerde de farklılıklar vardır. Bu hastalıkların detayına ve tedavilerine bu yazıda girmiyorum.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, burun ucundaki eti farkeden kişi, bununla ilgili şüphe veya endişe duyuyorsa ya da zaman içinde büyüdüğü düşünüyorsa, en doğrusu bir KBB uzmanına başvurup, endoskopik muayene ile değerlendirilme yapılması olur.