Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Diş eti hastalığı

Diş eti hastalığı hafif (diş eti iltihabı) ile şiddetli (periodontitis) arasında değişebilir. Diş eti hastalığı geliştirip geliştirmemenizi etkileyen bir dizi faktör vardır ama bunların en yaygın olanı kötü ağız hijyenidir. Diş eti hastalığı, ağzınızdaki bakteri ve tartar oluşumuna bağlı olarak gelişir. Doğru ağız bakımı ile ağzınızdaki tartar ve kötü bakteri miktarını en aza indirebilirsiniz. Tartar zamanla sertleşen plaktır. Düzgün ve sık fırçalamazsanız, plak birikecek ve sonunda tartara dönüşecektir. Tartar o kadar serttir ki ancak metal bir aletle kazınarak çıkarılabilir. Düzenli olarak diş ipi kullanmayı ihmal ederseniz, dişleriniz arasında ve diş eti çizgisinde de bakteri birikebilir. Ağız sağlığınız konusunda proaktif olmaya başlarsanız, diş eti hastalığı geliştirme ve sonuçları yaşama şansınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çürük

Diş çürüğü, ağız sağlığınızı sürekli olarak ihmal ederseniz yaşayacağınız başka bir yansımadır. Bazı insanlar diş çürümesine diğerlerinden daha duyarlıdır, ancak hiç kimse buna karşı tamamen bağışık değildir. Çürümeyi önlemek için düzenli olarak fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız gerekir. Her insan farklı olduğu için, diş fırçalamayı veya diş ipi kullanmayı ne sıklıkla atlayabileceğinizi ve yine de çürümeyi önleyebileceğinizi belirlemenin bir yolu yoktur. Diş çürüğü geliştirme riskinizi en aza indirmenin en iyi yolu proaktif ve ağız bakımınızla tutarlı olmaktır.

Enfeksiyon

Ağız sağlığınızı ihmal ederseniz diş etleriniz ve diş kökleriniz enfeksiyon riski altına girer. Dişinizin kök kanalı enfekte olabilir ve ayrıca diş kökünüzün dibinde apse gelişebilir. Her iki enfeksiyon türü de ağrılıdır ve diş hekiminizin büyük müdahalesini gerektirir. Diş eti hastalığı ve çürüme, bu tür enfeksiyonları daha olası hale getiren iki faktördür.

Diş ve kemik kaybı

Ağız sağlığınızı ihmal etmenin en ciddi sonuçları diş ve kemik kaybıdır. Diş eti hastalığı ve diş çürüğü geliştirirseniz, siz müdahale edene kadar dişlerinize ve ağzınızdaki yapılara zarar vermeye devam ederler. Bu sorunların müdahale olmadan devam etmesine izin verdiğinizde diş kaybı ve kemik kaybı yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ağız sağlığınızı ihmal etmek, zaman içinde bir takım ciddi sonuçlara yol açacaktır. Bazen diş ipi kullanmayı atlamak veya dişlerinizi fırçalamak için kalkmadan uyumak cazip gelebilir. Gerçek şu ki, diş ipi kullanmayı bir kez atlamanız hemen diş eti hastalığına yakalanmanıza neden olmaz. Ancak ağız sağlığınızı düzenli olarak ihmal etmek, sonunda yukarıda özetlenen sonuçların bir kısmı veya tamamı ile sonuçlanacaktır.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/