Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Dişler için kronların, diğerlerinin yanı sıra, diş yapısını güçlendirme, diş fonksiyonunu iyileştirme ve kanal tedavisi sonrası dişleri kaplamak için kullanılması gibi birçok avantajı vardır. Diş kronları genellikle çeşitli malzemelerden yapılır. Günümüzde çoğu kron seramikten yapılırken, seramik, bugünlerde diş hekimleri ve hastalar arasında en popüler malzeme olan üst zirkonyum ile lamine edilebilir.

Zirkonyum diş kaplamaları mükemmel sonuçlar üretmesi, dişlerinizin ve gülümsemenizin görünümünü iyileştirmesiyle bilinir.

Haberin Devamı

Zirkonyum diş kaplamalarının çeşitli avantajları vardır. Metal içermeyen zirkonyum kronlar daha dayanıklı ve daha uzun ömürlüdür. Geleneksel metal-seramik kronlara kıyasla dayanıklı olmaları ve üstün görünümleri nedeniyle tüm diş kronları arasında tercih edilen seçeneklerdir.

Zirkonyum dişlerin kullanım nedenleri

Diş hekimlerinin kron önerdiği durumlar şunlardır:

-Doldurulması zor olan büyük bir boşluk

-Köprü kullanımını gerektiren diş kaybı

-Diş implantlarının kaplanması

-Kırık, yıpranmış veya zayıf dişleri korumak

-Kanal tedavisi sonrası restorasyon

-Renksiz veya yanlış hizalanmış dişler gibi estetik hususlar

Bu durumlar sayısız faydası olan zirkonya kaplamaların kullanılmasıyla normale döndürülebilir.

Zirkonyum kronunun avantajları

Dişler, çürüme, travma ve doğal yaşlanma gibi çeşitli durumlar nedeniyle aşınır veya kırılır. Diş gıcırdatma, çapraz ısırma ve sert cisimleri ısırma gibi diğer nedenler, diş kaybının yanı sıra şekil veya boyutta değişikliğe neden olabilir. Zirkonyum kaplamaların diğer avantajları ise şunlardır:

Dayanıklılık ve güç: Arka dişlerimiz tarafından uygulanan çiğneme kuvveti aşırı olduğundan, kronlar sağlam bir malzemeden yapılmalıdır. Ağızda arka dişlerdeki kronlar için zirkonyum iyi bir seçenektir.

Uzun vadeli sonuçlar: 20 yıla kadar ömür boyu sürebilirler.

Biyouyumluluk: Zirkonyum, plak gelişiminin azalmasına yardımcı olan pürüzsüz yüzeyi nedeniyle diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir.

Aynı gün içinde tamamlanabilen prosedür: Diş kliniklerinde zirkonyum kaplamalar yapılabilir ve tek seansta hastanın ağzına yapıştırılabilir.

Haberin Devamı

Zirkonyum kronlar özelleştirilebilir: Hataları azaltması ve her birey için mükemmel uyumu garanti etmesiyle bilinir.

Ayrıca zirkonyum, diş eti renginin bozulmasını etkili bir şekilde önleyebilecek herhangi bir metal içermez. Zirkonyum yarı saydam bir malzeme olduğu için komşu dişlerin rengini hastanın gerçek dişlerinin rengine tam olarak uyacak ve doğal görünecek şekilde aktarabilir. Hastalara tam uyum sağlamak için CAD/CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim) teknolojileri kullanılabilir. Zirkonyum kronlar, hastalar için geleneksel metal kronlarından daha rahattır. Bu kronlar daha doğal bir görünüme sahiptir ve krona tam oturması için daha az diş yapısı kaldırılır.

Zirkonyum kaplamalar için en iyi diş macunu hangisidir?

Florür içeren herhangi bir diş macunu kullanılabilir. Kendi emayenizden daha sert olduğu için bakteri zirkonyumu parçalayamaz. Boşluklara neden olan bakteriler, dolgular ve kronlar gibi inorganik malzemelerde boşluk geliştirmez.

Haberin Devamı

Zirkonyum kaplamalar leke yapar mı?

Kronlar zamanla lekelenebilir, ancak normal dişlere kıyasla lekelenme genellikle daha az fark edilir. Kahveye, çaya veya sigaraya maruz kaldığında porselen kronların rengi zamanla bozulabilir. Leke direnci zirkonyum kronların bir özelliğidir.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/