Uğur İşven

Uğur İşven

ugur.isven@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir’in yaklaşık 30 senedir tartıştığı bir konuydu İnciraltı... Bahçeler, seralar devam mı etsin, yoksa villalar, alışveriş merkezleri ile mi dolsun?
Tarla bahçe sahipleri, herkesin gözünü diktiği bölgede boğaz tokluğuna çiftçilik yapmaktansa, yerini satıp geleceğini kurtarma derdindeydi.
Kimi inat etti; imar gelmesini bekledi. Kiminin ömrü vefa etmedi. Çoğu da beklemeye tahammülü kalmadığı için sattı yerini. Şu anda arazilerin çoğu yatırım amacıyla satın almış kişi veya şirketlerin elinde.
İzmir’in orta yerindeki el değmemiş bir bölgenin tarla bahçe olarak kalması zaten mümkün değil. Bu yüzden, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi‘nin “Orası tarım alanı ve tarım yapılır. Hobi bahçesi olsun” diye itiraz etmesi ütopya. Bu yüzden, bundan sonrasına bakalım biz.
Yasa halinde getirilmek istenen plan, 480 hektarlık alanın üçte birini Expo için ayırıyor. Bir bölümü zaten kamuya ait. Bir kısmı da imar düzenlemeleri karşılığında Expo arazisine katılacak.
Yapılaşmaya açık bölümde ise iki ayrı seçenek sunuluyor. Ya sağlık tesisi ve ticaret alanı olacak, ya da isteyen konut yapabilecek. Ancak konuta verilen emsal değeri düşük ve pek karlı olmayabilir. Zaten çoğu yatırımcı şimdiden planını yaptı. Hastane kuracaklar da var, alışveriş merkezi yapmaya hazırlananlar da...
Meslek odalarına işte burada yine görev düşecek. Örneğin, Expo için ayrılan alanın nasıl planlanacağını, Expo bitince nasıl değerlendirileceğini şimdiden kararlaştırmak şart.
Bir de, trafik konusu var. Çeşme Otoyolu’nun ikiye ayırdığı bölgenin üst kısmında alışveriş merkezlerinin yarattığı sorunlar ortada. İnciraltı tarafında da en az 10 tane alışveriş merkezi vb. olursa gel de çık işin içinden.
Özetle; arazi sahiplerinin derdini yasa çözecek çözmesine de; İnciraltı İzmir için sorunlar yumağı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Yaşasın köpeğin ısırma özgürlüğü

Karabağlar Belediyesi’nden çok iyi (!) bir haber geldi önceki gün. İlçedeki tüm kedi ve köpekler için kuduz aşısı kampanyası başlamış. 55 mahalle ve 2 köyde sahipli sahipsiz tüm kedi ve köpekler aşılanacak.
1 Mart’tan 30 Nisan’a kadar, iki ay içinde sokakta yaşayan hayvanlar ve sahiplerinin getirdikleri aşılanacak. Sahiplerine karne verilerek bu hayvanların kayıt altına alınması da sağlanacak.
Karabağlar sınırları içinde oturan bir vatandaş olarak içim rahatladı gerçekten.
Çünkü İzmir’de sokak köpeği nüfusunun en yoğun olduğu ilçe tartışmasız Karabağlar...
Özellikle son günlerde... Köpeklerin çiftleşme mevsimi geldiğinden midir nedir; sokaklardaki köpek sürülerinin nüfusu bir hayli kalabalıklaştı. 7-8 köpeklik sürüler, 15-16’lık sürülere dönüştü...
Yalnız ellerini çabuk tutsunlar lütfen...
En azından; ısırıldığımızda kuduz olmayacağımızı bilelim...
Değil mi ya!

Haberin Devamı

İnönü’de vakit daralıyor

Kaldırım çalışmaları konusunda bir şey söylemek için mart ayı sonuna kadar bekleyelim demiştim ama verilen 90 günlük ek sürenin sonuna bir ay kadar zaman kaldı. Buna rağmen işler bitecek gibi görünmediği için hatırlatayım dedim.
Hakkını yemeyelim; ağır eleştiriler başlayınca müteahhit, çalışmaları hızlandırdı. Özellikle Hatay-Üçyol arasındaki işler, ufak tefek rötüşlar dışında bitti. Ancak, Poligon, Üçkuyular tarafında işler başlangıç aşamasında.
Bu tempoyla giderse yasal süre içinde bitecek gibi görünmüyor.
Azat Bey, bir an evvel sahaya inmezse başı ağrıyacak gibi.
Belediye için de bir sözüm var.
Orta refüjler granitle kaplanmaya başlandı. Bazı yerlerde sulama sistemi bile kuruldu. Ancak çoğu yerde yeşile yer ayrılmadığı gözlerden kaçmadı ve hiç beğenilmedi haberiniz olsun.