Dünya İngilizlerin yeni Kıbrıs formülü! Türklerin karşısına çıkacağız

İngilizlerin yeni Kıbrıs formülü! Türklerin karşısına çıkacağız

07.09.2023 - 13:15 | Son Güncellenme:

Eski İngiltere Başbakanı Jack Straw ABD merkezli Politico'da kaleme aldığı son yazısında Türkiye'nin karşısına çıkartmak istediği yeni Kıbrıs politikasını yazdı.

İngilizlerin yeni Kıbrıs formülü Türklerin karşısına çıkacağız

Mayıs ayında hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da genel seçimler gerçekleşti. İki ülkede de yönetim değişmezken liderler yeni dönemlerinde hızla gergin olan ilişkileri normalleştirmeye başladı. Temmuz ayındaki Vilnius zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yıllar sonra ilk kez görüştü. Bu görüşmeden sonra da Türk ve Yunan hükümetinden isimler sık sık bir araya geldi.

Haberin Devamı

ESKİ BAKAN 'KIBRIS'I YAZDI

İki ülke arasındaki normalleşme adımları devam ederken eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ABD merkezli Politico'da yazdı. Jack Straw burada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hakkında (GKRY) önemli bir makale yayınladı. Straw söz konusu makalesine 'Kıbrıs'ın AB'ye katılmasına asla izin vermemeliydik' başlığını attı. 1974 yılında Türkiye'nin adaya barış harekatı düzenlediğini hatırlatan Straw, bölgede faşist Yunan albayların 'Enosis' politikası izlediğini belirtti. Bu politika kapsamında, iki meclisli anayasa bozulmuş, Türk toplumuna karşı şiddetler artmış ve birçok Kıbrıslı Türk hayatlarından endişe ediyordu.

İngilizlerin yeni Kıbrıs formülü Türklerin karşısına çıkacağız

2004'DE ÜYE OLDULAR

GKRY ayrıca 1972'nin sonlarında AB ile bir ortaklık anlaşması imzalamış ve 1990'da resmen üyelik başvurusunda bulundu. BM, yıllardır Kıbrıslı Türk ve Rum toplumları arasında bir barış anlaşması ve yeni bir anayasa yapılmasına aracılık etmeye çalışıyordu ancak başarısızlıkla sonuçlandı. Böylece GKRY 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği üyesi oldu. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren para birimi olarak euro kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

2004'teki referanduma Kıbrıslı Türklerin 'evet' oyu verdiğini, Rumlar ise daha büyük bir farkla aleyhte oy kullandığını hatırlatan Straw 'Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk' değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin Kıbrıs konusunda başarısız olduğunu öne süren Straw konuya ilişkin 'AB bitmiş bir çatışmaya eşlik etti. Bunu yaparak Kıbrıs üzerindeki nüfusunu da kaybetti' ifadelerini kullandı.

İngilizlerin yeni Kıbrıs formülü Türklerin karşısına çıkacağız

BANKACILIK KRİZİ

2012'den 2013'e kadar GKRY yaşanan son derece ciddi bankacılık krizi tüm Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomisini istikrarsızlaştırmaya yaklaştı. Rusya'dan o dönem bankalara gönderilen 2.5 milyar dolarlık acil yardım kredisi de işe yaramayınca devreye AB girdi.

YENİ FORMÜLÜ AÇIKLADI

Makalenin son kısmında Kıbrıs sorununun bir çözüme kavuşturulması gerektiğini bildiren Straw, uluslararası toplumun kendisini iki devletli çözüme hazırlaması gerektiğini aktardı ve bunu örneklerle destekledi.

Çekoslavakyanın 1993'de barışçıl bir şekilde iki devlete bölündüğünü yazan Straw, Balkanlarda Yugoslavyanın şiddetli dağılımını da hatırlattı. Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın Kıbrıs için 3 garantör ülkeden biri olduğunu söyleyen Straw, İngiltere'nin 'büyüyü bozmak için' iki devletli çözüm için Türkiye ve Yunanistan'ın karşısına çıkması gerektiğini kaydetti.