Dünya Putin faturayı kesti! Vatana ihanet suçundan yargılanacaklar

Putin faturayı kesti! Vatana ihanet suçundan yargılanacaklar

18.05.2023 - 12:40 | Son Güncellenme:

Rusya'nın en güvendiği hipersonik füzeler ABD yapımı Patriot Hava Savunma Sistemleri tarafından tek tek düşürülüyor. Bölgeden gelen üst üste başarısız saldırılar sonrası, füzelerin yapımında görev alan en kritik isimler tutuklandı ve vatana ihanet suçundan yargılanacaklar.

Putin faturayı kesti Vatana ihanet suçundan yargılanacaklar

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 16. aya girilmek üzere. 16 aydır cephe hattında devam eden kaos son günlerde yükselişe geçti. Ukrayna tarafı en kritik bölge olan Bakhmut'ta ilerlemeye başladı. Aylardır kilit olan bölgeden Rusların kaçışı kameralara yansıdı. İstihbarat raporlarına göre Ukrayna tarafı Bahkmut'ta 20 kilometrelik bir ilerleme kaydetti.

Haberin Devamı

Rusya bir süredir başkent Kiev başta olmak üzere Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine hava saldırısı düzenliyor. Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre bugünkü saldırı Kiev'e Mayıs ayı başından bu yana düzenlenen dokuzuncu saldırı oldu. Başkente Hazar Denizi Bölgesinden seyir füzelerinin de atıldığı belirtiliyor.

PATRIOTLAR TEK TEK AVLIYOR

Rus tarafı bir süredir artırdığı füze saldırılarında artık hipersonik füzeleri de kullanıyor. Rus ana karası üzerinden atılan füzeler arasında Khinzal, Kalibr ve İskender-M bulunuyor. Rusların 'Durdurulamaz, düşürülemez' olarak nitelendirdiği bu füzeler ise ABD yapımı Patriotlar tarafından tek tek düşürüldü.

Rus tarafı ise düşürülen füzelerin hipersonik olmadığını Ukrayna tarafının bunu tespit edemediğini ve bu füzelerin bu yüzden düştüğünü öne sürüyor.

Haberin Devamı

Putin faturayı kesti Vatana ihanet suçundan yargılanacaklar

Ukrayna'nın yaptığı son açıklamaya göre Ruslar tarafından 30 hipersonik füze ateşlendi. Bu füzelerin ise 29 tanesi havada imha edildi.

Füzelerin başarısız olması Kremlin'de deprem etkisi yarattı, çözülmeler üst üste geldi. Rusya Bilimler Akademisi'nin (RAS) Sibirya Şubesi Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü üyeleri yayınladıkları mektupta Rus bilim insanlarının tutuklanmasına atıfta bulundu 'Zanaatımıza nasıl devam edeceğimizi anlamıyoruz' ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ KİŞİLER TUTUKLU

Enstitü, üyeleri Anatoly Maslov, Alexander Shiplyuk ve Valery Zvegintsev'in yurtdışındaki konferanslarda konuşma yapmak, popüler dergilerde makaleler yayınlamak ve uluslararası projelere katılmaktan vatana ihanet suçlamasıyla gözaltında tutulduğunu söyledi.

Zvegintsev'in tutuklandığı daha önce bildirilmemişti. Hipersonik teknoloji ile ilgilenen bir laboratuvarın kurucusu olarak tanımlanıyor.

Çarşamba günü Kremlin, üç bilim insanının casusluk nedeniyle tutuklandığını ve vatana ihanet uçundan tutuklandıklarını belirtti, ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.

Putin faturayı kesti Vatana ihanet suçundan yargılanacaklar

PESKOV'DAN YANIT

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, 'Bu çağrıyı gördük, ancak Rus özel servisleri çalışıyor, görevlerini yerine getiriyorlar' dedi.

İNGİLİZLERDEN 'İSTİFA' DETAYI

İngiliz istihbaratı ise çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. Buna göre Rusya'daki yetkililer görevlerinden istifa etmek istiyorlar ancak üst kademeden buna izin verilmiyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda, istifa etmeleri halinde 'uydurma' suçlamalarla karşı karşıya kalacakları açıkça ima edildiği için görevlerinden ayrılmıyorlar.