Dünya Sadist işkence ağı deşifre oldu! Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

Sadist işkence ağı deşifre oldu! Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

20.06.2023 - 10:20 | Son Güncellenme:

Korkunç network, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'da özel gruplara geçmeden önce YouTube'da yayın yaparak başladı. Sadistlerin amacı, tüyler ürperten işkencenin ölümle sona erdiği filmler çekmekti.

Sadist işkence ağı deşifre oldu Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

Bir yıl süren bir BBC soruşturması, Endonezya'dan ABD'ye uzanan işkence çemberini ifşa etti. BBC Dünya Servisi; ABD, İngiltere ve başka ülkelerden 'müşterilerin' Endonezyalılara uzun kuyruklu makak cinsi yavru maymunları filme alarak işkence edip öldürmeleri için para ödeyen ağı deşifre etti.

Haberin Devamı

MUHABİRLER GRUPLARA SIZDI

Habere göre işkence halkası, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'da özel gruplara geçmeden önce YouTube'da yayın yaparak başladı. Polis şimdi alıcıları takip ediyor ve şimdiden çok sayıda tutuklama gerçekleşti.

BBC muhabirleri, sapkınca eğlencenin ana Telegram gruplarından birine sızdı. Yüzlerce insanın ekstrem işkence fikirler bulduğunu ve Endonezya gibi Asya ülkelerindeki insanları bu fikirleri gerçekleştirmeleri için işe almak için bir araya geldiklerini ortaya çıkardı.

Sadistlerin amacı, bebek maymunların taciz edildiği, işkence gördüğü ve bazen de kayıt altında öldürüldüğü ısmarlama filmler çekmekti.

DÜNYA ÇAPINDA SORUŞTURMA

BBC, hem Endonezya'daki işkencecilerin hem de ABD'deki dağıtımcı ve alıcıların izini sürdü ve onları adalete teslim etmek için uluslararası kolluk kuvvetlerine erişim sağladı.

Haberin Devamı

BBC'nin haberi, aralarında geçen yıl polis tarafından tutuklanan ve soruşturma kapsamında serbest bırakılan Birleşik Krallık'ta yaşayan üç kadın ve geçen hafta ABD'nin Oregon eyaletinde suçlanan bir adam da dahil olmak üzere en az 20 kişi şu anda küresel soruşturma altında olduğunu da kaydetti.

Sadist işkence ağı deşifre oldu Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

'ÇEKİÇ İSTER MİSİN, PENSEYE NE DERSİN?'

ABD'de 'İşkence Kralı' takma adıyla tanınan ve önemli bir video dağıtımcısı olan Mike McCartney, BBC ile konuşmayı kabul ederek ilk Telegram işkence grubuna katıldığı anı anlattı.

McCartney, "Bir anket oluşturdular. Çekiç içermesini ister misin? Peki ya, pense ister misin? Tornavidaya ne dersin?" diye sorulduğunu söyledi, ortaya çıkan videoyu ise, "Şimdiye kadar gördüğüm en iğrenç şekilde tahrif olmuş şeydi" sözleriyle tarif etti.

KANLI ELLERLE KAZANILAN PARA

Maymun işkencesi dünyasına girmeden hapishanede yatmış olan eski motosiklet çetesi üyesi McCartney, uç seviye işkence meraklılarının videoların yayınladığı birkaç Telegram grubunu yönetmeye başladı:

"Uyuşturucu parasından farkı yok. Uyuşturucu parası kirli ellerden, bu para kanlı ellerden çıkıyor."

BBC ayrıca, şu anda ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından soruşturulan iki kilit şüpheliyi daha belirledi.

Sadist işkence ağı deşifre oldu Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

'SADİST' BÜYÜKANNE

Haberde şüpheliler, Alabama'dan çevresinde 'sadist' olarak bilinen 40'lı yaşlarındaki büyükanne Stacey Storey ile 'Mr. Ape' (Bay Maymun) olarak bilinen bir elebaşı olarak tanımlandı.

Haberin Devamı

'Mr. Ape' BBC'ye verdiği röportajda en az dört maymunun öldürülmesinden ve çok daha fazlasına işkence edilmesinden kendisinin sorumlu olduğunu itiraf etti. Kadın, 'son derece acımasız' videolar sipariş edildiğini de ekledi.

Storey'nin telefonu, yaklaşık 100 işkence videosunun yanı sıra çekilen en uç videolardan bazıları için para ödediğine dair kanıtlara ulaşan İç Güvenlik Bakanlığı ajanları tarafından ele geçirildi.

HAPİS CEZASI BEKLENİYOR

Polis kaynaklarına göre Storey, bu ayın başlarında bir işkence grubunda aktifti. Ocak ayında Alabama'da BBC'ye ulaşan Storey, saldırıya uğradığını iddia etti ancak iddialar hakkında ayrıntılı yorum yapmaktan kaçındı.

'Bay Ape', Stacey Storey ve Mike McCartney, devam eden soruşturmada beş kilit hedeften üçü. Henüz resmen suçlanmadılar ancak toplanan kanıtlara dayanarak yargılanmaları halinde yedi yıla kadar hapis cezasıyla yüzleşiyorlar.

AJANLAR ŞAŞKIN: ŞOK İÇİNDEYİZ

DHS soruşturmasına liderlik eden Özel Ajan Paul Wolpert, kolluk kuvvetlerine dahil olan herkesin iddia edilen suçların doğası karşısında derin şok yaşadığını aktardı.

Haberin Devamı

Wolpert, "Kimsenin böyle bir suça hazır olup olmayacağını bilmiyorum. Avukatlar, jüriler ve bunun olup bittiğini okuyan herkes için aynı şey gerçerli. Şok edici olacak" dedi.

Sadist işkence ağı deşifre oldu Kayıt altında sapkın eğlence, taciz ve ölüm

'KAPILARININ ÇALINMASINI BEKLEMELİLER'

Ajan Wolpert, maymun işkencesi videolarını satın alan veya dağıtan herkesin 'bir noktada kapının çalınmasını beklemesi gerektiğini' söyledi. Suçluların bundan kurtulamayacaklarının altını da çizdi.

Endonezya'da ise polis iki işkence zanlısını tutukladı. Hayvanlara işkence ve korunan bir türü satmakla suçlanan Asep Yadi Nurul Hikmah, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. M. Ajis Rasjana ise sekiz ay hapis yatacak. Bu ülkesinde hayvana işkence etmek için mevcut olan en yüksek ceza.

YASALARIN GÜNCELLENMESİ İÇİN ÇAĞRI

Action for Primates hayvan yardım kuruluşunun kurucu ortağı Sarah Kite, "Eskiden gizli olan ancak şimdi Facebook gibi platformlarda açıkça dolaşan bu ekstem şekilde rahatsız içerikte bir artış gördük" dedi.

Kite ayrıca, işkence videosu için para ödeyen kişilerin yargılanmasını kolaylaştırmak için Birleşik Krallık yasalarının güncellenmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNDEN AÇIKLAMA

Facebook, BBC'ye şirketin dikkatine sunulan grupları kaldırdığını açıkladı. Bir sözcü, "Platformlarımızda hayvan istismarına izin vermiyoruz ve bu durumda yaptığımız gibi, içeriği fark ettiğimizde derhal kaldırıyoruz" dedi.

YouTube ise yaptığı açıklamada, hayvan istismarına platformda 'yer olmadığını' ve şirketin politikalarını 'ihlal eden içeriği hızla kaldırmak için çok çalıştığını' aktardı.

Telegram ise, 'kullanıcı gizliliğini ve ifade özgürlüğü gibi insan haklarını korumaya kararlı olduğunu' belirterek, moderatörlerinin 'özel gruplarda devriye gezemeyeceğini' açıklamasında bulundu.