Fenerbahçe Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi? İşte tüm soruların yanıtları

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi? İşte tüm soruların yanıtları

20.03.2024 - 12:20 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin 2 Nisan tarihinde yapılması planlanan olağanüstü kongresinde sarı-lacivertli kulübün ligden çekilmesi oylanacak. Fenerbahçe'nin ligden çekilmesi halinde neler yaşanacağı ise merak ediliyor. İşte tüm soruların yanıtları...

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi İşte tüm soruların yanıtları

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşananların ardından saro-lacivertli kulübünü başkanı Ali Koç, 2 Nisan tarihinde olağanüstü kongre yapacaklarını ve burada ligden çekilmenin de oylanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Ali Koç'un ligden çekilme ifadesini kullanmasının ardından Fenerbahçe'den KAP'a 2 Nisan tarihinde ligden çekilmenin de oylanacağı olağanüstü kongrenin yapılacağı bildirildi. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa olağanüstü kongrenin 9 Nisan'da yapılacağı bildirildi.

Süper Lig’de Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşma sırasında ve sonrasında çıkan olaylar hala güncelliğini korurken, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un “ligden çekilmenin de gündemde olduğu Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı” yapılacak açıklamasıyla olay yeni bir boyut kazandı. Şimdi herkes Fenerbahçe’nin Süper Lig’de bundan sonra maçlara çıkmaması durumunda kurallara bağlı olarak neler olacağını merak ediyor.

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi İşte tüm soruların yanıtları

İşte tüm sorular ve yanıtları...

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe’nin ligden çekilmesi durumunda nasıl bir karar verecek?

Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24’üncü maddesine bağlı olarak üst üste iki maça çıkmayan takımlar ligden düşürülür. Kalan fikstürde oynanacak maçlarda rakipler hükmen galip gelir. Ancak, takım puan cetvelinde yer almayı sürdürür. Fenerbahçe eğer Türkiye Kupası’ndan elenmese kupaya devam edebilir ancak kupa organizasyonundan da çekilirse o zaman bir sonraki sezonda muhtemelen kupadan ihraç edilirdi.

Alt lige düşürülmesi durumunda sarı lacivertliler UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde oynayabilecek mi?

Fenerbahçe maçlara çıkmazsa bunun cezası lig bittikten sonra verilecek. Yani Fenerbahçe şu an için sadece maçlara çıkmayacak ve rakiplere 3’er puan verilecek, kulüp hala ligin bir unsuru olmaya devam edecek. Ülke içindeki bir organizasyondan çekilme buna bağlı olarak verilecek ceza tamamen ülkedeki müsabakaları ilgilendiren bir konu. Fenerbahçe lig maçlarına çıkmasa dahi Avrupa Konferans Ligi’nde mücadele edebilecek.

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi İşte tüm soruların yanıtları

Avrupa’da bu sezon Türkiye’nin en başarılı takımı olan Fenerbahçe çekilirse bu sezon kazandırdığı ülke puanları ne olacak, silinecek mi?

Fenerbahçe'nin bu sezon elde ettiği UEFA puanları silinmeyecek. Fenerbahçe'nin ligden çekilmesi UEFA'yı ilgilendirmiyor. Fenerbahçe eğer Konferans Ligi'nden de çekilirse o zaman UEFA kendi organizasyonunun imajı zarar göreceği için muhtemelen kulübün aldığı puanları silip ödediği paraları geri ister ve gelecekteki sezonlar için de men cezası verir.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'nin ligden çekilmesi durumunda sezon sonunda Şampiyonlar Ligi ve Avrupa kupalarına gidecek takımlar nasıl belirlenecek?

Maçlara çıkmama durumunda Fenerbahçe ikincilikteki yeri garanti olduğu için ligi ikinci sırada bitirecek. Bu durumda sarı-lacivertliler önümüzdeki sezon Avrupa’da Şampiyonlar Ligi ikinci eleme turundan itibaren oynayabilecek. TFF, katılacak takımları UEFA’yı bildirirken yeterliliği sağladığı sürece Fenerbahçe’yi de listeye yazacak. Fenerbahçe Avrupa’dan kendisi feragat ederse yerine başka takım gönderilemez. UEFA tarafından Fenerbahçe’ye de herhangi bir ceza uygulanmaz.

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi İşte tüm soruların yanıtları

Sezon sonunda Süper Lig’den kaç takım düşecek? Normalde 4 takımın alt lige düşmesi planlanırken pota nasıl şekillenecek?

Bu sezon ligden düşecek 4 takımdan sıralamada en üstte bulunanı ligde kalacak.

Haberin Devamı

Sarı lacivertlilerin 1. Lig’e düşürülmesi durumunda alt ligde sezon kaç takımla oynanacak, kaç takım Süper Lig’e çıkacak?

Takım sayısında değişiklik olmayacak: Fenerbahçe ile birlikte 4 takım düşecek yerlerine de planlandığı gibi 1. Lig’den 3 takım Süper Lig'e yükselecek.

Yüzde 30-35 oranında abonesi Fenerbahçeli olan yayıncı kuruluş, sarı lacivertlilerin ligden çekilmesi durumunda nasıl bir yol izleyecek? Sözleşme feshi durumunda yeniden yapılacak ihalede yeni rakam ne olacak?

Ödenecek rakam tamamen TFF, Kulüpler Birliği ve beIN Sports arasında yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenir. Yayıncı kuruluş kazandığı ihalede Fenerbahçe’yi de hesaba katarak teklif yaptığı için ödeyeceği paradan kesinti uygulamak isteyecektir.

Fenerbahçe ligden çekilirse UEFA ülke puanı silinecek mi İşte tüm soruların yanıtları

Süper Lig’de 14 yabancı sayısı önümüzdeki sezon kadroda 12, sahada 11 olarak uygulanacak. 1. Lig’de ise yabancı sayısı 8’den 6’ya düşürülecek. Bu durumda kiralıklar dahil 18 yabancısı bulunan Fenerbahçe ne yapacak?

Fenerbahçe 1. Lig’de yer alması halinde elindeki yabancıların sadece 6’sını lig kadrosuna yazabilir. Ancak elindeki sözleşmeli diğer tüm yabancıları da kadrosunda tutabilir. TFF büyük ihtimalle önümüzdeki sezon kulüplere Türkiye Kupası’nda tüm yabancılarını kullanma olanağı sağlayıp bir sınırlama getirmeyecek. Ancak bu karar verilse bile maç kadrosuna sadece izin verilen sayıda yabancı oyuncu yazılabilir. Avrupa’da ise Türkiye’de yetişmiş 8 oyuncunun kadroda bulunması şartıyla 25 kişilik kadroya tüm yabancılarını yazabilir.

Haberin Devamı