Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Güzellikleri dillerden düşmeyen İzmir’in kızlarını geçin bir kalemde. Bu genç kızlara da havalarını, cakalarını veren asıl güzel, bu şehirdir, İzmir’dir!
Bu şehir, inci gibi, deniz kokulu, gün batımı renklerine bürünmüş, hem zarif, vakur hem neşeli, matrak, keyifli bir ‘kadın şehir’dir. Şehirlerin afet-i devranıdır. Ve bu sıfatı, asırlardır kimselere kaptırmamıştır.
Afet-i devrandır, afet-i devrandır da... Nasıl anlatalım?...
Hani çok güzel, ışığı, neşesi, havasıyla herkesi etkileyen, kendisine hayran bırakan kadınların pek çoğunun hüzünlü hikayeleri gibi... Güzel ‘kadın şehir’ İzmir’in de hikayesi, biraz eksik, biraz haksız, biraz buruktur. Güzelliğinin şanına yakışmaz.
Bu şehrin dokusuna, zenginliğine, tarihine baktığınızda, İzmir’e yılların ne kadar hoyrat davrandığını hemen anlarsınız. Ama altını çizmeden olmaz; herşeye rağmen mihrap yerindedir! Kötü yapılaşmaya, yatırımsızlığa, Ankara’nın vefasız tavrına, yerel insiyatiflerin sıkıntılarına ve daha pek çok şeye rağmen, İzmir’in tartışmasız hala hüküm süren farklı bir güzelliği ve etki gücü vardır.

Hedef 2020
Şimdi bu eski defterleri neden açtın, tüm bunları neden bir bir anlattın, diye sormaya başladıysanız, hemen açıklayayım. Aslında bu eski defterleri açmamın, bu muhasebelere girişmemin çok güncel ve güzel bir nedeni var.
Son dönemde, gündemde önemli bir yer alan İzmir’in Expo 2020 adaylık süreci, tüm bunları düşünmeme vesile oldu.
Expo 2015 mücadelesinde şahit olduğumuz ve şimdi Expo 2020 yarışına aktarılan, İzmir’in geneline hakim coşkunun, heyecanın, yukarıda anlattığım İzmir hikayesiyle doğrudan ilişkisi olduğuna inanıyorum ben.
İzmir, Türkiye’de ve dünyada, ne yazık ki, pek çok açıdan hak ettiği yerde değil. Bu durum, aslında çok uzun yıllardır her türlü mecrada sayısız kere dillendirildi. En önemli Doğu Akdeniz limanlarından biri olan İzmir, kültürüyle, tarihiyle, verimli tarım alanları, sanayisi, ekonomik potansiyeliyle, güneşli iklimi ve hareketli sosyal yaşamıyla başlı başına bir değerdir. Ancak, afet-i devran bu güzel şehrin ışıltısını, potansiyelini yeniden ortaya çıkarmak için vakit kaybetmeden yapılması gereken pek çok şey var.
Bugüne kadar, kendisine ev sahipliği yapan tüm şehirleri köklü biçimde değiştirmiş, onları uluslararası gündeme taşıyıp birer dünya şehri yapmış büyük bir organizasyon olan Expo, bu değişimin düğmesine basılması için bulunmaz bir motivasyon sunuyor.
Sanırım, İzmir’in Expo 2020 heyecanının ardındaki temel neden de, bu köklü değişime, İzmirlilerin ve tüm Türkiye’nin duyduğu özlem ve ihtiyaç.
Hedef Rusya, Brezilya, Dubai ve Tayland gibi iddialı rakipleri geride bırakarak, Expo 2020’yi İzmir’e getirmek. Ancak, sonuç ne olursa olsun, Expo 2020’nin İzmir’de yarattığı birlik-beraberlik ortamının, dinamizmin, heyecan ve coşkunun, bu afet-i devran şehir İzmir’e ve İzmirliler’e kazandıracağı çok şey var.