Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aslında, yine bir ‘Kahraman bakkal süpermarkete karşı’ hikayesiyle daha karşı karşıyayız. Şehir merkezinde, hatta on beş-yirmi sene evvel tüm mahallelerde olan sinemalar, giderek daha fazla AVM’lere hapsoldu.
Tekelleşmenin artmasıyla, bilet fiyatları yükseldi. Çoluk çocuk, aile sinemaya gitmek, bir lüks oldu. Hafta sonu ya da akşam saat altıdan sonra gibi yoğun seanslarda, öğrenci bileti uygulaması kaldırıldı ya da çok küçük bir indirim yapılmaya başlandı. Hasılatı garanti gişe filmleri beyaz perdeye ipotek koydu. Sinemaseverlerin gözünü gönlünü okşayacak seyirliklere, kolay kolay yer açılmaz oldu.
Emek sineması üzerinden nicedir süren mücadele malum. İzmir’de de durum pek farklı değildi. Elhamra, Konak gibi İzmirlilerin hafızasında iz bırakmış, şehrin tarihi sinemaları da birbir pes edip, kapılarına kilit vurmuşlardı.
Tüm bu keyifsiz tablo baki iken, İzmir’in kalbi Konak’tan güzel haberler geldi. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın girişinde Oska Pasajı’ndaki Konak Sineması, İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği’nin çabasıyla, ‘callcenter’ olmaktan son anda kurtarıldı. Dernek öncülüğünde, pek çok öğrenci, sanatsever, İzmir’in tarihine, kültürüne duyarlı vatandaş elele verdi. Ve tarihi sinemanın restorasyonu tamamlandı. Konak Sineması yeniden İzmir’in kalbinde, Kemeraltı Çarşısı’nın içinde, beyaz perdesini sinemaseverlere açtı.

Hadin gari sinemaya!
Sloganı ise, “Herkes için sanat, herkes için sinema”. Sloganın hakkını verir şekilde, bu sinemada biletler 5 TL. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Suat Eroğlu, sadece öğrenci-öğretmen indiriminin yeterli olmadığına dikkat çekiyor. Bu kadar genç işsiz, asgari ücretle çalışan insan, çalışmayan kadın ve yaşlı nüfusun olduğu Türkiye’de, sadece öğrencilere yönelik bir indirim yeterli denebilir mi sahiden?
Eroğlu, anketlere göre, İzmir gibi bir büyükşehir de bile, hayatında hiç sinemaya gitmemiş çok sayıda kişi olduğunu vurguluyor. Özellikle yoksul ailelerden gelen kadınlar...
Bu durumdan yola çıkarak, derneğin, Konak Belediyesi ile birlikte hayata geçirmeye hazırlandığı şahane bir projeleri var. Belediye, sinemadan toplu bilet alarak, otobüslerle yoksul semtlerden Kemeraltı’na getirdiği ev kadınlarına ücretsiz sinema gösterimleri yapacak.
Kemeraltı Güzelleştime Derneği de, Konak Sineması’nı sahiplenmiş durumda. Her ay bir Kemeraltı esnafının sponsorluğunda, çevre okullardan öğrencilere, ücretsiz ve kaliteli çocuk filmleri gösterimleri düzenlenecek.
Verdik sloganı! “Herkes için sanat, herkes için sinema”

Haberin Devamı


Sponsorluk yarışı
Dedik ya, bir tarihi, kültürel değer daha, İzmir’in kıymetinden, güzelliğinden çalarak hoyratça yitiriliyordu. Son anda önlendi. Önlendi, önlendi ama... Sinemanın tadilatı için yapılan masraflar ödenemezse, yarın sinemanın kapısına kilit vurup vurmayacağı hala belli değil. Bu nedenle, kardeş şehir Bremen ile birlikte yapılması planlanan Uluslararası İzmir Çocuk Filmleri Festivali başta olmak üzere, pek çok önemli proje askıya alınmış durumda.
İzmir’in “Emek”i, Konak Sinemasının kapatılmaması, “Herkes için sinema” diyerek yaşayabilmesi için... Belki hepsinden önemlisi, en azından bu kez anılarımızın çocuklarımıza miras kalabilmesi için, Eroğlu’nun sözlerine kulak verelim.
“İzmir’in Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğunda oturan bir milletvekili var. Ertuğrul Günay başta olmak üzere, Valilik’in, belediyelerin, İZKA’nın, İzmir’in köklü, büyük firmalarının ve tüm İzmirlilerin, İzmir’e ait bu kültürel ve tarihi değeri ayakta tutma görevinde bizi yalnız bırakmamalarını istiyoruz.”
Dileyelim bu çağrı ve yukarıdaki güzel haberler, bir sponsorluk yarışına vesile olsun.
Son not: 10 Şubat günü saat 19’da yönetmen Ali Özgentürk’ün katılımıyla Görünmeyen filminin galası Konak Sineması’nda yapılacak. Hepiniz davetlisiniz.