Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

20’lik diş nedir?

Yirmi yaş dişleri, ağzın arkasında bulunan ve en son çıkan azı dişleridir. Bazı kişilerde yirmi yaş dişleri kısmen diş eti çizgisinin altından çıkar veya hiç çıkmaz.

Ağrı, enfeksiyon, kanama ve şişmeyi önlemek için yirmi yaş dişlerinin yakından izlenmesi gerekir. Bazı hastalar sürekli tetikte kalmak yerine yirmi yaş dişlerini diş köklerine zarar vermeden, kist ve diş eti enfeksiyonlarına neden olmadan çektirmeyi tercih ederler.

Yirmi yaş dişleri kökleri daha az hasar gördüğünde ve çene kemiği daha az yoğun olduğunda daha kolay çıkarılır. Bu nedenle, 25 yaşından küçükseniz ekstraksiyon daha kolaydır.

Haberin Devamı

Yirmilik dişleriniz diş etlerinizden büyümüşse, çekim işleminiz için genellikle sadece lokal anesteziye ihtiyacınız olur. Bununla birlikte, gömülü yirmilik dişler, diş hekiminin sıkışmış dişe erişmesini sağlayan bir insizyon içeren bir ağız cerrahisi gerektirir. Bu nedenle sizi rahat ettirmek için sedasyon gereklidir.

Gömülü yirmilik dişler nelerdir?

Gömülü dişler, açılı olarak büyüyen veya çene kemiğine sıkışan dişlerdir. Gömülü dişler bakteriyel enfeksiyona yatkındır ve komşu dişlere baskı yaparak diş yapısına ve yerleşimine zarar verir. Bu kısmen ortaya çıkmış yirmi yaş dişleri kistlere, bakteriyel enfeksiyonlara ve diş etlerinize ve çene kemiği dokularınıza zarar verebilir ve bu problemler oldukça acı verici olabilir.

Ağzınızda yirmi yaş dişleri için yeterli yer olmadığında, diğer dişler çıktıkça azı dişlerine uyum sağlamak için yerlerini değiştirir. İster diğer sağlıklı dişleri yerinden oynatarak olsun, ister ağzınıza başka zararlar vererek olsun, yirmi yaş dişleri sıkıntılı hale geldiğinde onları çekme zamanı gelmiştir.

Ekstraksiyon gerektiğinde ne yapılır?

Bazı yirmi yaş dişleri sorunsuz bir şekilde ortaya çıkabilirken, çok dar alanlara sıkışan yirmi yaş dişleri diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir ve bu da diş çürümesine, diş eti hastalığına ve diğer ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bazen yirmi yaş dişlerini sorun haline gelmeden önce çıkarmak daha faydalı olabilir.

Haberin Devamı

Gömülü 20’lik dişlerin olası zararları nelerdir?

Diş çürümesine ve enfeksiyona yol açabilecek fırçalama zorluğuna neden olabilir. Kısmen gömülü yirmi yaş dişlerini fırçalamak genellikle zordur ve bu da onları çürümeye karşı daha savunmasız hale getirir. Yirmilik diş ağrısını görmezden geldiğinizde, çürük geliştirme riskiniz artar.

Diş etlerinin iltihaplanmasına ve şişmesine neden olan bakteriyel bir enfeksiyon gelişebilir. Tedavi edilmezse enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ağır vakalarda, diş eti flepini çıkarmak için ağız cerrahisi gerekebilir. Enfeksiyonlar sistemik hale gelebilir ve bakteriler ağızdan kan dolaşımına geçtiğinde kalbi, böbrekleri ve diğer organları etkileyebilir.

Komşu dişlerde hasara neden olabilir. 20’ik dişlerden gelen ağrı, ters bir açıyla geldiğinin işareti olabilir. Bu durumdaki çevredeki dişlerin hizadan çıkmalarına neden olur. Bu sadece etkilenen dişlere kalıcı hasar vermekle kalmaz, aynı zamanda ısırmayı da olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Diş etinin içinde kalan yirmilik diş kiste neden olabilir. Kist tedavi edilmediğinde, çenenin oyulmasına ve/veya sinir hasarına yol açabilir. Kist ayrıca yemeyi, içmeyi ve yutmayı zorlaştırabilir.

Bu sorunlardan herhangi biri mevcutsa veya gelişme olasılığı varsa, yirmilik diş çekimi önerilir.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/