Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Diş çıkarma, hem bebekler hem de ebeveynler için önemli bir dönüm noktasıdır. Bazı bebekler dişleri çıktıkça huysuzlaşmaya başlar, uyku sorunları yaşar ve sinirli hale gelebilirler. Bunların yanı sıra iştahlarını kaybedebilir veya normalden daha fazla salyaları akabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bebeklerin dişleri ilk ortaya çıktığı anda çürüme meydana gelebileceği gerçeğidir. Çürümelerin önüne geçilmesinin tek yolu, dişlerin ilk çıkmaya başladığı andan itibaren ebeveynlerin çocuğun diş temizliğine azami derecede hassasiyet göstermesinden geçer.

Haberin Devamı

Burada sorulması gereken önemli soru: Bir çocuğun dişini fırçalarken ne kadar diş macunu kullanılmalı?

Çocuğunuzun dişlerini temizlemek çok fazla zaman almayacaktır. Çocuğunuzun kendi başına fırçalayabileceğinden emin olana kadar, çocuğunuzun dişlerini günde iki kez çocuk diş fırçasıyla fırçalamaya özen gösterin.

Eğer çocuğunuz 3 yaşında veya daha küçükse, yumuşak bir çocuk diş fırçasına yeteri miktarda diş macunu sürerek fırçalayın (bu yaştaki çocuklar için önerilen miktar yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğüne denk gelen miktardır). 3 yaş ve üzeri çocuklar için bezelye büyüklüğünde diş macunu yeterli olacaktır.

Peki bebeğinizin ilk diş hekimi ziyaretini ne zaman planlamalısınız?

Heyecan verici ilklerle dolu bir yılda başka bir kilometre taşı. Çocuğunuzun ilk diş hekimi ziyareti, ilk dişinin çıkmasından hemen sonra ve en geç ilk doğum gününün hemen akabinde yapılmalıdır. İlk diş hekimi ziyareti oldukça önemlidir.

“Neden bu kadar erken?” diye sorabilirsiniz ancak, şu bir gerçektir ki bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren çürükler de oluşmaya başlayabilir.

Daha önce biberon çürüğünü duymuş muydunuz?

Biberon diş çürüğü en sık üst ön dişlerde görülür, ancak diğer dişler de etkilenebilir. Bebek biberonla yatırıldığında ya da huysuz bir bebeğe biberon emzik verildiğinde diş çürüğü oluşabilir.

Bebeklerde diş çürüğü, çürüğe neden olan bakterilerin bebeğe intikal etmesiyle başlayan bir hastalıktır. Bu bakteriler tükürük yoluyla geçer. Anne, bebeğin beslenme kaşığını ağzına koyduğunda veya ağzında emziği temizlediğinde bakteri bebeğe geçebilir. Bu da biberon çürüğüne neden olur.

Haberin Devamı

İyi haber şu ki, belirli kurallar izlendiğinde çürüme önlenebilir. Bunların en önemlisi, besleme kaşıklarını veya biberon emzikleri yalama yoluyla temizlemekten kaçınmak.

Çocukların ağızlarını temiz tutun, kişisel beslenme eşyalarının ayrı ve steril olmasına özen gösterin.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/