Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Dijital diş hekimliği nedir?

Dijital diş hekimliği, diş hekiminizin ağzınızın sağlığını incelemek, teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanabileceği herhangi bir dijital veya bilgisayar tabanlı teknolojiyi kapsar.

Dijital diş hekimliği, randevunuza giriş yaptığınız andan diş hekiminizin ağız sağlığınızı değerlendirmesine, sahip olabileceğiniz herhangi bir durum veya hastalığın teşhis ve tedavisine, diş hekiminizin nasıl davrandığına kadar profesyonel ağız bakımının hemen her yönünü dönüştürür. Randevular arasında sizi takip eder ve sizinle etkileşime girer. Randevularınızda karşılaşabileceğiniz bazı dijital diş hekimliği araçları şunlar:

Haberin Devamı

Ağız içi kameralar

Küçük kameralar, diş hekimlerinin geçmişte ağzınızın içini incelemek için kullandıkları küçük yuvarlak aynaların yerini hızla alıyor. Bu kameraların en büyük avantajlarından biri büyütmedir. Düz bir ekranda dişinizi başınızın boyutuna yaklaştırabildiklerinde, ağız sağlığınızla ilgili ele alınması gereken olası sorunları daha iyi belirlenir. Bir diğer faydası da gördüklerini sizinle paylaşabilmeleri, ağız hijyeninizi daha iyi anlamanıza ve geliştirmenize olanak sağlamasıdır. Görüntüler, kuronları ve köprüleri gerçek dişlerinizin rengiyle eşleştirmek için laboratuvar teknisyenleriyle de paylaşılabilir.

Dijital radyografi

X-ışınları diş muayenehanelerinde çok uzun süredir kullanılmaktadır, ancak geleneksel röntgen işlemi film işlemeyi gerektirir, zaman alır çünkü baskıların dolaplarda dosyalanması ve fiziksel olarak diğer ofislere teslim edilmesi gerekir. Dijital radyografi daha hızlıdır. Görüntüler bir bilgisayar ekranında hemen görülebilir. Dosyalar bir sunucuda veya bulutta saklanır ve gerektiğinde internet bağlantısı ile görüntüler uzmanlarla kolayca paylaşılabilir. Ayrıca, X-ışınları ve radyograflarına göre, dijital radyoloji ile radyasyona maruz kalma, x-ray filmi kullanımına göre daha azdır.

Ağız içi tarama ve CAD (Bilgisayar destekli tasarım)/CAM (Bilgisayar destekli üretim) teknolojisi

Çok kısa bir süre önce, diş hekimlerinin ağız koruyucusuna yapışkan bir madde (ölçü materyali) koyup ağzınıza doğru pozisyonda yerleştirdiği ve sertleşene kadar ısırdığınız bir dönem vardı. Bu formu bir kalıp yapmak için kullanırlar ve bir diş teknisyeninin dişlerinizi onarmak, değiştirmek veya dişlerinizi daha iyi hizalamak için ihtiyacınız olan cihazı oluşturduğu bir laboratuvara gönderirlerdi. Ancak ağız içi tarama ve CAD/CAM teknolojisi sayesinde artık ölçü materyalinin ağzınızda kalmasına gerek yok. Tarayıcılar, diş teknisyenlerinin bir protez (kronlar, kaplamalar, onleyler, inleyler, köprüler, implant destekli restorasyonlar veya takma dişler) tasarlamak için kullanabileceği ağzınızın 3 boyutlu dijital görüntüsünü oluşturur, daha sonra protez ya katı bir malzemeden frezelenir ya da 3D baskı alınır.

Haberin Devamı

Kanser tarama araçları

Floresan görüntüleme, diş hekimlerinin çıplak gözle görülemeyecek anormallikleri ve kanser belirtilerini görmelerine yardımcı olabilir. Hastalıklar bu araçlarla erken teşhis edildiğinde, daha erken bir aşamada tedavi edilebilir ve hastaya daha iyi bir prognoz ve daha kısa iyileşme süresi sağlar.

Haberin Devamı

Dijital kılavuzlu implant cerrahisi

Bu nispeten yeni bir gelişme ve henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Yine de ağız içi tarama kullanılarak çene kemiğine implant yerleştirmenin en kesin ve etkili yolunu belirlemeye yardımcı olur.

Dijital diş hekimliği, size daha önce hiç olmadığı kadar daha hızlı, daha güvenli, daha rahat şekillerde yardımcı olacak yollar sunmaktadır.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/