Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Tedavi edilmediğinde diş çürüğü veya diş eti sorunları ağrıya, özgüven sorunlarına ve diş kaybına neden olabilir. Bu sorunlar yetersiz beslenmeye, konuşma sorunlarına ve kişinin işinde, okulunda veya özel yaşamında başka zorluklara yol açabilir. Peki, diş temizliğinde nelere dikkat edilmelidir?

Dişlerinizi düzenli olarak nazikçe fırçalayın

Günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Herkes dişlerini günde iki kez fırçalamanın plak ve bakterileri yok etmek ve dişleri temiz tutmak için en önemli uygulamalardan biri olduğunun farkındadır. Bununla birlikte, fırçalama ancak doğru teknik kullanılırsa etkili olabilir.

Haberin Devamı

Her dişin ön, arka ve üstünü fırçalamaya özen göstererek küçük dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Bu işlem 2 ile 3 dakika arasında sürmelidir. Sadece ileri geri fırçalamaktan kaçınılmalıdır.

Çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Bunun etkileri diş hassasiyetini, koruyucu minenin dişler üzerindeki kalıcı hasarını ve diş eti erozyonunu içerebilir. Bu nedenle yumuşak ya da orta sertlikte diş fırçası kullanılmalıdır. Ayrıca diş fırçasının 3 ayda bir veya uçları yıpranmış görünmeye başladığında değiştirilmesi gerekir.

Florür kullanılmalıdır

Florür, toprakta bulunan flor adı verilen bir elementten gelir. Florür çürükleri önlemeye yardımcı olur, diş macunu ve gargaranın florür içermesi tavsiye edilir.

Günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı dişlerin arasındaki plak ve bakterileri temizleyebilir. Ayrıca dişler arasında sıkışan artıkları ve yiyecekleri çıkararak ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olabilir.

Düzenli olarak diş kontrolleri yapılmalıdır

6 ayda bir düzenli diş hekimi ziyaretiyle ağız sağlığı sorunlarınız ciddileşmeden teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir. Diş temizliği ve sertleşmiş tartarlar çıkarılabilir. Çürük, diş eti hastalığı, ağız kanseri ve diğer ağız sağlığı sorunları tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

Gargara kullanılmalıdır

Antibakteriyel bir bileşen olan klorheksidin içeren gargara plak ve diş eti iltihabını kontrol etmeye yardımcı olur.

Şekerli yiyecekler ve nişasta sınırlanmalıdır

Şeker tüketmek çürüklere neden olabilir. Diş sağlığı üzerinde şekerin olumsuz etkileri vardır. Bunun yanı sıra birçok işlenmiş gıda da ilave şeker içerir. Ayrıca kraker, ekmek, cips ve makarna gibi nişastalı yiyecekler de diş çürümesine neden olabilir. Nişastalı yiyecekler yerine bol miktarda lif açısından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra şeker ilavesiz süt ürünleri tüketilmelidir.

Şekerli içecekler yerine su içilmelidir

Şekerle tatlandırılmış içecekler, bir numaralı ilave şeker kaynağıdır. Soda, meyve suyu veya diğer şekerli içecekleri yudumlamak, daha yüksek çürük riskine yol açabilir.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/