Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Yaş, aşınma, yıpranma ve renk değişikliği gülümsemenizi bozabilir. Bu yavaş yavaş olabilir ve zamanla çok rahatsız edici hale gelebilir. İşte tam da bu noktada gülüş tasarımı kişileri tekrar gülümsetebilen seçenekler arasında yer alıyor.

Gülüş tasarımı kişinin ihtiyacına özel olarak planlanır ve uygulanır. Aynı şekilde gülüş tasarımı yaşı da hastanın ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Genel olarak diş gelişimini tamamlamış yani 20 yaşının üstünde herkes ihtiyacı ve imkanı doğrultusunda gülüş tasarımı desteği alabilir.

Haberin Devamı

Gülüş tasarımı kişiye özel planlanır

Estetik diş hekimliğinde tek beden kesinlikle herkese uymaz. Uygun ve çekici gelen kriterler; kişisel tercihlere, kültürel farklılıklara ve yüz yapısına göre değişiklik gösterebilir. “Gülüş tasarımının” sanatsal ilkeleri, bir kişinin kendi yüzü, cinsiyeti, yaşı ve kişiliği ile hangi şekil, boyut ve renk dişlerinin en doğal şekilde uyum sağlayacağını belirler.

İyi bir “gülüş tasarımı” birkaç farklı alanda kapsamlı eğitim ve bilgi gerektirir:

-Dişlerin “mimarisi” ile ilgili tasarım ilkeleri,

-Dental mimarinin yapı taşları ve renklendiricileri olan dental “beyaz materyallerin” (kompozitler, porselenler, bonding ajanlar, renklendiriciler ve opaklar) kullanımı

-Yüz ve ağız kaslarının doğru analizi

Bir kişinin gülümsemesi yaşını nasıl gösterebilir?

On altı yaşındaki bir çocuğun gülümsemesini altmış yaşındaki bir kişininkiyle karşılaştırırsanız, on altı yaşındaki bir çocuğun yalnızca dişlerinin daha açık renkli olduğunu değil, aynı zamanda üstteki iki ön dişinin de (merkezi kesici dişler) şekil açısından bazı önemli farklılıklar gösterir:

-Genç dişler, genişliklerinden daha uzun (kareden daha dikdörtgen),

-Küçük dişler, her iki taraftaki dişlerden (yan kesici dişler) daha uzundur ve

-Daha genç dişler düzensiz alt kenarlara ve yuvarlak köşelere sahiptir (keskin değil)

Bir kişinin gülümsemesinin yaşlandıkça değişmesinin nedeni, zaman ve kullanımla birlikte merkezi kesici dişlerin diğer üst dişlerin uzunluğuna kadar aşınmasıdır; şekilleri daha kare, kenarları düz, köşeleri keskinleşir. Ayrıca yaşla birlikte üst dudak kasları elastikiyetini kaybeder, bu da yaşlı bir kişinin gülümsemesinin üst dişlerini daha az ve alt dişlerini daha fazla göstermesi anlamına gelir.

Haberin Devamı

Diş hekimi, gülüş tasarımı ilkelerini uygularken tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmalıdır çünkü iyi tasarlanmış bir gülüş, yüzünüzle yaşınıza uygun ve doğal bir şekilde uyum sağlamalı ve dişlerinizi sağlıklı bir görünüme kavuşturacak şekilde konumlandırmalıdır.

Eğer ağzınızda eksik diş sorunu ya da dişlerinizde renk değişimi varsa, gülümsemeniz simetrik değilse ve bu sorunlar sizi rahatsız ediyorsa diş hekimi uzmanından destek alabilirsiniz.

Gülüş estetiğiyle hem sağlıklı bir ağıza hem de güzel bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/