Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Modern diş hekimliğinin gülüş tasarımında kompozit reçinelerden porselen kaplama ve kuronlara kadar dişleri değiştirme imkanı var. Gülüş tasarımında diş boyutu ve dizilişindeki farklılıklara ve bunların çevredeki diş etleriyle ve bir gülümsemeyi oluşturan diğer yüz özellikleriyle olan ilişkileri arasında çok önemli bağlantılar bulunur. Diş hekimine spesifik tedavi önerilerinde bulunurken sanatsal açıdan gerçekten yardımcı olabilecek farklı düzeylerde farklılıklar bulunur.

Nelere dikkat edilmelidir?

Haberin Devamı

Diş hekimleri, diş uzunluğu, orta hatlar (dişlerin diğer yüz özellikleriyle nasıl hizalandığı) ve diş eti-dudak mesafesi gibi konularda oldukça seçici olmalıdır.

“Gülümseme” sanatı, diş hekiminin ve bireyin neyin önemli olduğuna dair kişisel algılarını ve estetik açıdan hoş olması için gerekli gördüğü şeyleri bütünleştirme becerisinde yatmaktadır. Diş anatomisinin doğal unsurlarını ve bilimsel bilgiyi gülüş tasarımına dahil etmesi gereken kişi, sanatçı olarak diş hekimidir.

Profesyonel olarak eğitim almış ve deneyimli gözlerle bakan diş hekiminiz aslında sizden daha fazla öneri imkanına sahip olacaktır. Bu nedenle, kendi kişisel seçimlerinizi daha iyi getirmek için sizi bilgilendirmek diş hekiminin sorumluluğundadır. Yine de beklentilerinizi tam olarak ifade etmeye ve diş hekiminizin önerilerini anlamaya çalışmanızı tavsiye ederiz.

Gülüş tasarımı planını görselleştirme yöntemleri

Son değişiklikler yapılmadan önce boyut, şekil, renk, konuşma, ısırma işlevi ve daha fazlasındaki değişiklikleri değerlendirmek için deneme amaçlı yapılan gülüş tasarımı yöntemidir. Bilgisayarlı görüntüleme size potansiyel değişikliği görselleştirerek göstermek için olanak tanıyan harika bir araçtır.

Diş hekiminin tasarıma başlamadan önce kendimizi görmemize yardımcı olabileceği ikinci bir yol, önerilen beyaz diş renginde mumla gülüş tasarımının maketini yapmaktır. Üçüncü bir yol ise diş şeklini, boyutunu ve estetiğini değiştirmek için kompozit reçine ile diş oluşturmaktır.

Diş hekimliğinde bir başka harika araç da “geçici restorasyon”dur. Bu, diş hekimi ile hasta arasındaki anlayışı test etmede kritik bir araç haline gelmiş durumdadır. Geçici restorasyon, önerilen gülümseme değişikliklerinin sizin için işe yarayıp yaramadığını ve diş eti sağlığı, fonetik (konuşma) ve ısırma işlevi ile uyumlu olup olmadığını görme imkanı sunar. Geçici restorasyon işe yararsa, nihai restorasyonun sonuçları garanti edilir. Geçici ve nihai restorasyon arasındaki temel fark, yapıldıkları malzemelerdir. Nihai porselenler, genellikle geçici restorasyonlar için kullanılan plastiklere göre daha dayanıklı ve daha uzun ömürlüdür.

Haberin Devamı

Kendinize sormanız gereken sorular

Dişlerinizin rengi, boyutu, şekli ve aralığı ile ilgili neyi beğeniyorsunuz veya neyi sevmiyorsunuz? Gülümsediğinizde dişlerinizin görünümünden memnun musunuz? Mükemmel hizalanmış ve “Hollywood beyazı” olanı mı, yoksa hafif renk, şekil ve ton farklılıklarıyla daha doğal görünen dişler mi istiyorsunuz? Gülümserken görünen diş eti oranınızdan memnun musunuz? Bu ve diğer soruların cevapları diş hekiminize algılarınızı ve vizyonunuzu anlamasını sağlayacak ve hayal ettiğiniz gülümsemeyi tasarlamasına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Uzman diş hekiminin bakış açısı

Hasta gülüş tasarımı ya da tedavi için danışmaya geldiğinde, konsültasyon randevusu "geleneksel" bir değerlendirmeye (grafik, periodontal (diş eti), oklüzal (ısırık) ve radyografik (röntgen) tabi tutulur.

Birçok reklamda gösterilen medya imajı, çağdaş diş tedavisinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Günümüzün gülüş tasarımı, genç ve dinamik bir görünümün giderek artan bir parçası haline geliyor. Gülüş tasarımında iki tür hasta profili var. Birincisi mükemmel tasarım isteyen ikinci ise doğal görünüm talep edendir.

“Mükemmel görünüm” kategorisine giren hastalar, tipik olarak maksimum parlaklık ile birlikte maksimum düzenlilik ve uyum bekler. Gülüş tasarımına daha doğal bir görünüm kazandırma sanatında, belirli özellikleri görünmez ve belirli özellikleri daha görünür kılmaktır. Diş hekimliğinde bilim ve sanatın buluştuğu yer burasıdır. Gerçeklik algısını yaratmak için neyin değişip neyin değişmeyeceğini bilmek, sadece gülümsemeyi geliştirmek için değil, genel olarak insan vücudu için çok önemli bir kavramdır. Hiç kimsenin her iki tarafı tamamen aynı değildir, ancak sağ ve sol taraflar arasında çok belirgin farklılıklar varsa, rahatsız edici olabilir.

İdeal gülüş tasarımındaki kriterler

İdeal gülüş tasarımı sağlamak için hastalara simetrik bir gülümseme sağlamak kritik bir durumdur. Yani orta hat dediğimiz yüzün ortasından aşağıya dikey bir çizgi çizecek olursanız, o çizgi doğrudan ön dişlerin arasında olacak ve onun etrafında gülüş bir taraftan diğerine “dengeli” görünecek. Bu aynı zamanda yatay boyutta da geçerlidir ve alt dudağın eğriliğine uyan düzenli bir gülümseme çizgisi oluşturur. Şimdi her diş tipi, simetrik merkezi kesici dişler, yan kesici dişler ve köpek dişlerinin yanı sıra bir taraftan diğerine eşleşen diş eti çizgileri ile bu çerçeveye uyacak şekilde konumlanmalıdır.

Daha doğal veya incelikli bir görünüm isteyenler ise genel bir düzenlilik ve uyum ile birlikte kesin bir "parlaklık" beklerler, ancak dişlerinin her fırsatta fark edilmesini istemezler. Herhangi bir hoş gülümsemede, diş simetrisi orta hatta yakın bulunur; bu nedenle merkezi kesici dişler (iki üst ön diş) yalnızca küçük düzensizlikler ile çoğunlukla simetrik olmalıdır.

Bireysel karakterizasyonların eklenebildiği ana “asimetri”, yan kesici dişler, iki ön dişin her iki tarafındaki dişler arasında sağlanabilir. Köpek dişleri, diş eti kenarlarının (diş eti çizgileri) ve sivri uçlarının (dişlerin noktaları) yatay olarak düz olması gerekmediğinden küçük asimetri de sağlayacaktır. Kesici embrasürlerin derinliği (dişlerin ağzın önünden arkasına doğru sıralanma ve şekil değiştirme şekli) doğal bir ilerleme sağlamanın yanı sıra doğal bir derinlikte olmalıdır.

Renk reçetesi planlanırken, ön dişin en sık renk değişiminin kesici üçüncü dişte (ısırma kenarı) gözlendiğinin farkında olunmalıdır. Bunlar teknisyene iletilmesi gereken teknik detaylardır. Dişlerinin koyu görünümünden çok memnun olmayan hastalarla, yüksek parlaklıkta çok monokrom (tek renk veya tamamen beyaz) bir görünüm talep etmeleriyle karşılaşmak çok yaygındır. Diş teknisyenine verilen gölge reçetesi, kesici renk efektleri doğal görünümü kolaylaştıran çözümler arasındadır.

Hasta, diş hekimi ve laboratuvar teknisyeni arasındaki iletişim, hasta memnuniyetini sağlayan en iyi gülüş tasarımı için kritik öneme sahiptir.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/