Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Hamile olmak birçok sorumluluğu beraberinde getirir ve dişlerinize bakma şekliniz de bu sorumluluklardan sadece bir tanesidir. Rutin bir diş hekimi ziyareti, çoğu hamile kadın için güvenli bir uygulama olsa da, riskli hamileliklerde diş hekiminiz tedavinizin ertelenmesini talep edebilir.

Hamilelik döneminde vücudunuz, günbegün büyüyen bebeğinizin sağlığına uyum sağlamak için daha fazla besine ihtiyaç duyar. Diş ve diş eti sağlığınıza dikkat etmemeniz durumunda, hem kendi sağlığınızı hem bebeğinizin sağlığını riske atan ağız sorunlarıyla karşılaşmanız daha olasıdır.

Haberin Devamı

Şimdi hep birlikte, olası komplikasyonları önlemek için bu özel dönemde ağız sağlığınıza nasıl dikkat etmeniz gerektiğini inceleyelim.

Ağız sağlığı ve hamilelik üzerindeki etkileri nelerdir?

Ağız sağlığı ağzınızın, dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olması anlamına gelmekle birlikte, genel sağlığınızın da önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda anne adayları için, doğum öncesi bakımın da (hamilelik sırasında alınan tıbbi bakım) önemli bir unsurudur.

Hamileliğin ağız sağlığı sorunları riskini artırabildiği ve bu sorunların anne adaylarını, hatta ve hatta bazı durumlarda doğmamış bebeklerini dahil olumsuz yönde etkileyebildiği gözlemlenmiştir.

Anne karnındaki bir bebeğin sağlığı şüphesiz ki anne adayının ağız sağlığı ile yakından ilişkilidir.

Örneğin, bazı araştırmalar diş eti hastalığı ile erken doğum arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Eğer hamile bir kadının ağzında aşırı bakteri üremesi varsa, bu bakteriler diş etleri yoluyla kan dolaşımına sirayet edip uterusa kadar gidebilir. Bu da prostaglandinler adı verilen ve erken doğuma neden olduğundan şüphelenilen kimyasalların üretimini tetikleyerek çocuğun erken doğmasına neden olabilir.

Bebek doğduktan sonra ise anne, bakterilerini potansiyel olarak yenidoğana geçirebilir ve bu dikey bulaşma olarak adlandırılır.

Bu nedenle, ağzında çok sayıda asitli ortam seven bakteri ve mikroorganizmalar bulunan bir anne, yenidoğan bebeğine bu bakterilerden daha fazla sayıda geçirecektir. Bu da ileride çocuğun sağlığı üzerinde soruna neden olacaktır.

Haberin Devamı

O yüzden, bu hassas dönemde doğru besinleri tüketip yanlış olanlardan (örneğin şeker, kurabiye ve diğer yapışkan yiyecekler) kaçınırken, ağız sağlığını birinci öncelik yapmak, bebekleri için her türlü fedakarlığı yapan anneler için büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikten öncesi diş sağlığınıza önem gösterin!

Hamile kalmadan önce dişlerinize ve diş etlerinize dikkat ederseniz, hamilelik sırasında diş problemleriniz daha az olasıdır. Bu da bebeğiniz sağlığına yansıyabilecek olumsuz etkilerden kurtulmanızı sağlar.

Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

-Dişlerinizi günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın.

-Günde bir kez dişlerinizin aralarını diş ipi ile temizleyin.

-Sağlıklı gıdalar tüketin ve ilave şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleri sınırlayın.

-Tütün ürünlerinden kaçının ve alkolü en aza indirin (hamilelik sırasında tütün ve alkol alınmaması tavsiye edilir, tütün ve alkol ürünlerinden her zaman kaçınılmalıdır).

Haberin Devamı

-Her 6 ila 12 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin.

Hamile kalmayı planlıyorsanız, hamileliğinizden önce yapılabilecek tedavileri belirlemek için mutlaka diş hekiminize görünün.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/