Çarşaf böreği nasıl yapılır?

Vazgeçilmez böreklerden biri olan çarşaf böreği, enfes lezzetiyle sofralarınızı şenlendiriyor. Hazır yufka yerine, elden açılarak inceltilen, çarşaf konulup, yuvarlanarak sarılan bir börek olan çarşaf böreği nasıl yapılır? İşte çarşaf böreği tarifi...

22.10.2018 Pazartesi Güncelleme : 22.10.2018-10:13 Pazartesi

Çarşaf böreğini ilk duyduğunuzda adı ile bağlantı kurmakta zorlanmış olabilirsiniz. Çarşaf böreği; hazır yufka yerine, ev açması yufkadan yapılarak ve elde inceltilerek, çarşafa konulup yuvarlanarak yapılan bir börektir. İç harcı için ister peynir kullanın ister kıyma... Çarşaf böreğini yaparken bir kişiden daha yardım istemeyi unutmayın. Tek ihtiyacınız olan şey temiz bir masa örtücü veya bir çarşaf... Peki çarşaf böreği nasıl yapılır? İşte çarşaf böreği tarifi... 

Çarşaf böreği tarifi

İşte çarşafa konulup açılan, muhteşem lezzete sahip çarşaf böreği için malzemeler...

Malzemeler:

-6 su bardağı un
-1 çay ılık süt
-1/2 paket yaş maya
-1 çay kaşığı şeker
-1 su bardağı sıvı yağ
-2 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı
-tuz (azaltıp arttırılabilir)
-1 adet yumurta
-2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

İç harcı için;

-4 adet patates
-200 gram kıyma (az yağlı)
-2 adet soğan
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
-1 çay kaşığı karabiber

Nasıl Yapılır?

-Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün.

-Unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın.

-Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın.

-Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın.

-Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.

-Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın. Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın.

-Fırını 200 derecede ısıtın.

-Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın.

-Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz. Yırtıklar oluşabilir, önemli değil.

-Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.

-İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpin

-Çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın.

-Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın.

-Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın.

-Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün.

-200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun...