Geri Dön

Biber dolması asla lapa olmuyor ve suyunu tam çekiyor! Kaşığın ucuyla ekleyin

Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden olan biber dolması yapılışı basit gözükse de yaparken karşılaşılan problemlerden birisi de lapa olması. Çay kaşığının ucuyla eklemek lapa olmasını engelliyor

Biber dolması asla lapa olmuyor ve suyunu tam çekiyor! Kaşığın ucuyla ekleyin

Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olan biber dolması, yapımı sırasında dikkat gerektiren birkaç püf noktaya sahiptir. Yemek severlerin en çok şikayet ettiği sorunlardan biri, iç harcın lapa kıvamına gelmesidir. Ancak bu sorun, doğru teknikler ve özenli bir hazırlıkla aşılabilmektedir.

Haberin Devamı

İlk olarak, biber dolması için kullanılacak biberlerin seçimi önemlidir. Orta boy ve etli biberler tercih edilmelidir. Biberlerin sap kısımları kesildikten sonra iç kısımları temizlenir ve yıkandıktan sonra bir kenara alınır.

KAŞIĞIN UCUYLA KİMYON EKLEYİN

İç harcın lapa olmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli faktör malzemelerin doğru oranlarda kullanılmasıdır. İç harcın ana malzemeleri olan pirinç, kıyma, soğan, domates salçası, baharatlar ve yeşilliklerin dengeli bir şekilde karıştırılması, lapa oluşumunu engelleyecektir.

Bunun yanı sıra, iç harcın içine çay kaşığının ucuyla kimyon eklemek de dolmanın lapa olmasını engelleyecektir. Hazırlanan iç harç, biberlerin içine dikkatlice doldurulmalıdır. İç harcın biberlere eklenirken sıkıştırma işlemi, lapa oluşumunu engellemek adına önemlidir. Bu noktada, çay kaşığının ucuyla iç harcı biberlere eklemek, homojen bir dolum sağlayarak lapa oluşumunu minimize eder.

Haberin Devamı

BİBER DOLMASI TARİFİ

Malzemeler:

Yarım kg dolmalık biber

Her biber için 1 yemek kaşığı pirinç

1 adet soğan

1 yemek kaşığı salça

Maydanoz

2-3 adet domates

Karabiber

Tuz

Nane

Kimyon

Sıvı yağ-Zeytinyağı

Yapılışı:

Dolmalık biberlerimizi temizleyelim.

Soğanları, domatesi küçük küçük doğrayalım.

Domatesin kenarlarını biberlerin üstünü kapatmak için kullanacağız o yüzden önce kapatmak için kullanacaklarımızı kesersek daha iyi olur.

İçini yemek harcında kullanabiliriz.

Bir kaba hazırladığımız soğan, pirinç, salça, maydanoz, domates, karabiber, tuz, nane ve çok az sıvı yağı ekleyip iyice karıştıralım.

Daha sonra bu harcı biberlere dolduralım.

Harcı doldurduğumuz biberleri, tencereye dizelim.

Harcı yaptığımız kabın içine sıcak su koyalım.

O artık göz kararı olacak biberlerin yarısına kadar gelecek şekilde kabın içine koyduğumuz suya 1 yemek kaşığı salça ekleyelim ve eritelim.

Bu karışımı biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde tencereye, biberlerin yarısına gelene kadar dökelim.

Kestiğimiz domateslerle biberlerin üstünü kapatalım.

Daha sonra biberlerin üstüne çok az sıvı yağ veya zeytinyağı gezdirelim.

Haberin Devamı

Kısık ateşte yemeğimizi pişirelim.

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber