Geri Dön

Aşure geldi, çattı!

Müslümanlar için önemli sayılan hicri takvimle Muharrem ayında kutlanan ve lezzetiyle efsaneye dönüşen Aşure nasıl yapılır?

Aşure geldi, çattı!

Türk mutfağı için en besleyici tatlılardan biri olan Aşure, Müslümanlar için önemli sayılan hicri takvimle Muharrem ayında kutlanır.

Aşure farklı baklagiller, buğday, meyve ve baharatların karışımıyla elde edilen bir tatlıdır. İçinde barındırdığı malzeme ne kadar çeşitli olursa o kadar makbul olduğu kabul görmüştür. Ana malzemesi buğday olan bu tatlıya isteğe göre fasulye, nohut, pirinç, kuru ve taze meyveler eklenir.

Geleneksel yöntemlere göre günler önceden hazırlığına başlanan bu tatlı için kıvamı tutturmak çok önemlidir.

Haberin Devamı

Aşure günü Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününde kutlanır.. İslam kültürüne göre bu günde önemli birçok olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet verilir.

Aşure Günü'nün Müslümanlar için kutsal sayılmasının türlü sebepleri vardır. İnanışa göre Adem peygamberin tövmesinin kabul olması, Nuh peygamberin tufandan kurtulması, İsa peygamberin doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması ve Kerbelâ faciası gibi önemli olayların Aşure günü yaşandığına inanılır.

Aşurenin müslümanlar için amacı yardımlaşma ve paylaşımdır. Bazı müslümanların oruç tuturak da yaşadığı Aşure Günü bu yıl 5 Aralık Pazartesi gününe denk gelecek.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber