Geri Dön

Sütsüz, yumurtasız doğum günü pastası

Süt ve yumurtaya alaerjisi olan çocuğunuz için özel doğum günü pastası hazırlayabilirsiniz...

Sütsüz, yumurtasız doğum günü pastası

Tarif içerisinde süt, yumurta, soya, kuruyemiş, kakao, gıda boyası bulunmuyor. Kakao yerine kullanmak istenilir ise keçiboynuzu tozu veya tarçın kullanılabilir.

Malzemeler
Kek için:
1+ 1/2 su bardağı un
1 bardak toz şeker
1 tepeleme çay kaşığı karbonat
¼ çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk su
¼ su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz vanilya
Keki ıslatmak için alerjinize uygun meyve suyu (taze sıkılmış)
Kekin arasına koymak için muz (alerjinize uygun başka bir meyve de olabilir)

Krema
2 su bardağı su veya alerjinize uygun meyve suyu
2 tepeleme tatlı kaşığı pirinç unu
2 tatlı kaşığı şeker ( tercihen )

Şeker hamuru
2 ölçü buğday nişastası
1 ölçü pudra şekeri
2 ölçü meyve suyu ( yeşil renk elde etmek için ıspanak veya pazı suyu, kırmızı renk elde etmek için çilek püresi, turuncu renk için havuç suyu, pembe için pancar suyu ve elde etmek istediğiniz diğer renklere göre ilgili sebze veya meyvenin suyunu meyve sıkacağında sıkıp hazırlayabilirsiniz )

Not: Buradaki ölçü, renkli hamur ile ne yapılacağına bağlı olarak değişebileceğinden sabit bir ölçü verilmemiştir.

Hazırlanışı
Öncelikle kek hazırlanır. Un, şeker, karbonat, tuz ve vanilya genişçe bir kabın içinde karıştırılır. Karışımın ortası açılarak soğuk su, sıvı yağ ve sirke koyulur büyük tahta kaşıkla veya tel çırpma aleti ile iyice karıştırılır. Kek kalıbına dökülür ve önceden ısıtılmış 175C dereceli fırında pişirilir. Yaklaşık 25 dakika sonra ortasına batırılan kürdan temiz çıktıysa kekiniz pişmiş demektir. Kek soğuduktan sonra pastanın şekline göre şekli kesilerek ana hatları belirlenir. Sayı teması olan bir pasta yapacaksanız kek sayı şeklinde kesilir.
Pastanın üzerine sütsüz ve yumurtasız krema yapımı için su, pirinç unu ve şeker bir tencerede iyice karıştırılır ve pişirilir. Ilımaya bırakılır.

Diğer tarafta kek ortadan ikiye misina ipi ile bölünür ve alt kısmı taze sıkılmış meyve suyu ile ıslatılır. Kekin arasına muz dilimleri eklenir. Pirinç unundan hazırlanan kremanın yarısı muzların üzerine sürülür. Kekin üst kısmı ile kek kapatılır. Üzerine geri kalan krema sürülür.

Pastanın üzerini süslemek için; Pasta hamuru turuncu olsun isteniyorsa havuç suyu, pudra şekeri ve nişasta tarifte belirtilen oranlarda karıştırılır ve tavada pişirilir. Karışımın bir taşım kaynaması yeterli olacaktır. Kullanılmak istenen hamurun miktarına göre ölçüler değiştirebilir. Hazırladığınız pasta hamurları ile pastanızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.


Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Muz çok değerli bir potasyum kaynağıdır. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller muzu oldukça sağlıklı besleyici kılar. Fazlası kabızlığa yol açabilir bu nedenle burada da azı karar, çoğu zarar demeden geçmeyeyim.

Ayrıca her zaman belirttiğimiz gibi pasta, kek, börek, çörek tipi gıdalar biz hekimler tarafından asla önerilmez ama çocuğun doğum gününde bir pasta kesilmesi de çocuğu mutlu eder. Burada çocuğun mutluluğu önemlidir. Hele birde pasta ev yapımı ve anne elinden çıkmışsa daha da lezzet kazanır. Bu durumda gıda boyası, koruyucu, jelatin, bol şeker, bol kakao gibi malzemelerin kullanılmadı bu pasta çocukların yiyebileceği en sağlıklı pasta tarifi olabilir. 1 yaş üzeri çocuklara miktarı fazla olmamak koşuluyla yedirmekte bir sakınca yoktur. Bu özel doğum günü durumu haricinde 2 yaşına kadar çocukların yemeklerine ilave şeker katılmaması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

www.kidsgourmet.com.tr

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber