Geri Dön

Çıtır çıtır ve bayatlamayan simit tarifi! Sanki pastaneden almış gibi oluyor

Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında hiç şüphesiz simit yer alıyor. Hem sabah kahvaltıları hem de atıştırmalık olarak çayın yanında çokça tüketiliyor. Çıtır çıtır simidi evde kendiniz yapmak isterseniz tam size göre tarifimiz var. Sanki pastaneden alınmış gibi oluyor.

Çıtır çıtır ve bayatlamayan simit tarifi! Sanki pastaneden almış gibi oluyor

Çıtır çıtır simit işe veya okula giderken çayla birlikte sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Mis gibi susam kokusu yanında peynir ile adet ağız sulandırıyor. Hem atıştırmalık hem de kahvaltıda tükettiğimiz simidi evde yapmak oldukça basit. Çıtır çıtır simit tarifi ile pastaneden alınmış gibi lezzetli simitler yapabilirsiniz. İşte püf noktaları ile beraber simit tarifi…

Haberin Devamı

ÇITIR SİMİT TARİFİ

Malzemeler

Hamuru için:

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ılık su

2 yemek kaşığı kuru maya

2 yemek kaşığı şeker

1 adet yumurta

3 kaşık sıvı yağ

2 tatlı kaşığı tuz

Yaklaşık 5-6 su bardağı un

Batırmak için:

Pekmez (pekmezi az su ile seyreltiyoruz)

Kavrulmuş susam (susam kavrulmuş değilse, onu kısık ateşte kavuralım)

SİMİT NASIL YAPILIR?

Öncelikle yoğurma kabına ılık suyu, sütü, mayayı ve şekeri alıyoruz ve karıştırıp, 3-5 dakika mayalanmasını bekliyoruz.

Daha sonra yumurta, yağı, tuzu ekliyoruz ve unu yavaş yavaş eklemeye başlıyoruz. Un 5-5,5 bardak gidiyor. Hamur, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.

Daha sonra tezgahımızı unlayıp, hamuru oraya alıyoruz ve üzerini unluyoruz.

Üzerine nemli bezi örtüyoruz ve mayalanması için bekletiyoruz.

Haberin Devamı

Hamur iyice kabardıktan sonra rulo yapıp, 10-12 parçaya bölüyoruz, sonra bir tanesini alıp, uzun şeritler yapıyoruz ve onu ikiye katlayıp kıvırıyoruz, örgü yapıyoruz. Hepsi bittikten sonra; önce pekmeze buluyoruz, sonra her yerini susama buluyoruz.

Burası önemli; fırını önceden 200 derecede 5 dakika ısıtıp, kapatıyoruz. Isınmış fırında simitleri mayalandırmak için 10-15 dakika bekletiyoruz.

Daha sonra fırını 250 dereceye ayarlayıp, yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz ve böylece simidimiz çıtır çıtır oluyor.

BAYATLAMAYAN ÇITIR ÇITIR SİMİDİN PÜF NOKTASI

Lezzetli ve geç bayatlayan bir simit yapmak için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. İlk olarak, susamı kavurarak kullanmak simidin lezzetini artırır. Hamurun kıvamı da önemlidir; un miktarını 5 bardaktan fazla eklememek ve hamurun biraz cıvık kalmasını sağlamak simitin çıtır çıtır olmasına katkı sağlar. Hamuru şekillendirirken parmakları hafifçe sıvı yağa batırmak da önemli bir püf noktasıdır. Simitlerin altına yağlı kağıt sermek, pekmezin akıp yanmasını önler. Mayalama sürelerine dikkat edilmesi ve bezelerin büyüklüklerinin birbirine yakın olması da simidin kalitesini artıran faktörler arasında yer alır.

 

 

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber