Geri Dön

Sofraların gözdesi humus tarifi! Pürüzsüz bir kıvam için 1-2 adet ekleyin

Humus, Orta Doğu mutfağının en sevilen mezelerinden biridir. Tahin, sarımsak ve limonun muhteşem uyumuyla hazırlanan humus, hem lezzetli hem de besleyicidir. Evde humus hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler çok az ve yapımı da oldukça kolaydır. İşte sofraların gözdesi humus tarifi

Sofraların gözdesi humus tarifi! Pürüzsüz bir kıvam için 1-2 adet ekleyin

Haşlanmış nohut, zeytinyağı, tahin ve taze limon suyu ile yapılan humus lezzetli bir mezedir. Kızarmış ekmekle yenebildiği gibi, mısır cipsi ile de harika bir atıştırmalık veya dip sos olur. Yemeklere de çok yakışan humus, denemeye değer bir tariftir.

Haberin Devamı

Humus Tarifi

Malzemeler

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- 3-4 yemek kaşığı tahin

- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

- Limon suyu (yarım limon suyu kadar)

- Yarım su bardağı yeşil zeytin

- 4-5 yemek kaşığı kadar su

- Kimyon

- Karabiber

- Kırmızıbiber

- Tuz

Humus Nasıl Yapılır?

Nohutları akşamdan ıslatın. Islanan nohutları yıkayarak haşlayın.

Eğer nohutları düdüklü tencerede pişirecekseniz tuzu hemen ekleyip sonra kaynatın.

Pişirmek için normal tencere kullanıyorsanız biraz piştikten sonra tuzunu atın.

Nohutlar iyice haşlandıktan sonra dışlarının zarını soyarak ayırın. Rondo ya da robotunuz varsa içine nohut ve 3 yemek kaşığı su da atarak iyice ezilene kadar çekin.

Sonra üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kimyon, karabiber katılarak çekilmeye devam edilir. İstenirse az bir miktarda su da ilave edilir.

Haberin Devamı

İstenen kıvama ve lezzete gelinceye kadar malzemeler eklenerek çırpılır. Sıvı malzemelerin hepsini birden eklemeyin istediğiniz kıvama ve lezzete gelinceye kadar yavaş yavaş ekleyin.(Kıvamı katı bir muhallebi kıvamında yapıyorum.

Eğer bekletilir ve kıvamı katılaşır ise bir miktar su, limon suyu, tahin ya da zeytinyağı ile sulandırılabilir.)Servis tabağına alınan humus düzeltilir.

Üzerine süslemek için tahin, zeytinyağı karabiber, kimyon, kırmızıbiber serpilir. Üzerine yeşil zeytinler eklenir.

Dondurucudan çıkardığınız nohutları kullanıyorsanız suyu daha dikkatli ekleyin çünkü nohutlar daha çabuk sulanır.

Bu tarifte kimyon diğerlerinden fazla kullanılırsa daha iyi sonuç alınır. Bu tarifte 1 tatlı kaşığı kadar kimyon bulunuyor. Sizde baharatların miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Arzuya göre humusu karıştırırken içine ezilmiş bir diş sarımsak eklenebilir. 

Servis önerisi: Üzeri için yeşil zeytin yerine turşu, dolmalık fıstık, pastırma ya da farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. Bu ölçülerle yaparsanız iki tabak humus çıkar.

Not: Sıvı malzemeler yavaş yavaş ilave edilir. Çünkü kullanılan malzemedeki farklılık kıvamını etkiler. Baharatların miktarı damak tadına göre farklılık gösterebilir. Tüm malzemeleri robottan geçirdikten sonra içerisine 1-2 tane buz küpü atıp tekrar geçirin. Pürüzsüz, muhteşem bir kıvam elde edeceksiniz.

Haberin Devamı

Humusun Püf Noktaları

Humus yapmanın püf noktaları ise şöyle:

- Nohutları iyice haşlayın ve kabuklarını soyun. Kabuklu nohutlar humusun pürüzsüz olmasını engeller.

- Tahini bir kaseye alın ve üzerine limon suyu ekleyin. Karıştırın ve biraz bekletin. Bu şekilde tahinin acılığı azalır ve kıvamı koyulaşır.

- Sarımsakları ezin veya rendeleyin. Sarımsak miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Sarımsağı humusa eklerken biraz tuzla ovun. Bu da sarımsağın acılığını alır.

- Nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir mutfak robotuna alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin. Humusun kıvamını su veya zeytinyağı ekleyerek ayarlayabilirsiniz.

- Humusu servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin. İsterseniz pul biber, kimyon, maydanoz veya susam serpebilirsiniz.

- Humusu ekmek, lavaş veya sebze çubukları ile afiyetle yiyebilirsiniz.

 

 

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber