Geri Dön

Makarna Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir? Soslu Makarna Nasıl Yapılır? Soslu Makarna Tarifi

Makarna İtalyan mutfağının temel besinidir ve Türkiye’de oldukça fazla tüketilen besinler arasında yer alır. Protein ve B vitamini oranı oldukça yüksektir. Büyük küçük herkesin soslu veya sossuz severek tükettiği makarnanın pek çok çeşitleri bulunmaktadır. Bu markana çeşitlerinden bazılarının isimleri Burgu, Kelebek, Penne, Mantı veya Midyedir. Zeytinli, peynirli, salçalı, kıymalı ve daha bir sürü sos çeşidi ile tüketilen makarnanın yapılışı da oldukça basittir. Soslu makarna nasıl yapılır? diyorsanız Makarna Çeşitleri ve İsimleri içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

Makarna Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir? Soslu Makarna Nasıl Yapılır? Soslu Makarna Tarifi

İtalyan mutfağının temel besini olan makarna ilk kez 1154 yılında Sicilya’da ortaya çıkmıştır. Soslu veya sade olarak tüketilen makarnanın pek çok çeşitleri bulunur. Kelebek, Penne, Spagetti gibi isimleri vardır. Türkiye’de de oldukça tüketilen besinler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Makarna Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir?

Makarnalar birçok farklı isim üzerinden ve özellikleri ile ön plana çıkıyor. Bazı insanlar bu makarna çeşitlerini klasik şekilde hazırlarken bazıları ise çok özel soslar üzerinden ele almaktadır.

Spagetti


 

İtalyan kökenli olarak en ince ve uzun, sırım gibi bir makarnadır. Doğru haşlama süresi ile yanmaz ve dibi tutmaz, harika soslar eşliğinde tüketilir.

Linguine


 

Spagetti gibi uzundur ancak hafif yassı bir şekle sahiptir. Pesto sosu ve krema ile beraber aynı zamanda peynir veya et gibi şarküteri çeşitleri üzerinden de etkileyici bir lezzet sunar.

Fettucini


 

Yassı ve uzun makarna olarak öne çıkıyor. Diğer deyişle Türkiye'deki büyüklerin yaptığı kesme makarnanın uzun hali olarak dile getirmek mümkün. Kremalı sos eşliğinde harika bir şekil alır.

Haberin Devamı

 

Lazanya


 

Yaprak biçimindeki makarna çeşididir. Kısa süre içerisinde kaynar şekilde haşlanır ve sebzelerde kıyma kullanılarak kat kat biçimini alır.

Burgu (Fusilli)


 

Makarna denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden bir tanesidir. Kıvrımları her türlü sosa kolayca tutunma özelliği katan burgu makarna sade veya çeşitli soslarla tüketilebilir.

Penne


 

Penne Türkiye’de düdük diye de adlandırdığı kalın ve ince kesme makarna çeşididir. Orta kısmı boş, uç kısımları küt ve yoğun makarna tadı içerir. İtalyanca "Penne Rigate" diye telaffuz edilen Penne makarnanın içi boş bir yapısı vardır.

Kelebek


 

Sempatik şekliyle göz alır. Kıvrımlı iki kanadı vardır. İtalyancası “farfalle”dir. Makarna salatasının, yoğurt soslu makarnaların en sevilenleri arasında yer alır. Şekli nedeniyle salatalarda da karşımıza çıkar.

Bir benzeri de ince ve küçük makarna sevenlerin vazgeçilmezi fiyonk makarnadır. En bilindik domatesli soslarla hatta ufalanmış peynir kırıklarıyla yenir

Ravioli


 

Mantı olarak da bilinir. İnce makarna hamuruyla sarılmış bir dolgu içeren bir makarna türüdür. Genellikle et suyunda veya sosla servis edilirler, İtalyan mutfağında geleneksel bir yiyecek olarak ortaya çıkarlar. Mantı yaygın olarak kare olmasına rağmen, dairesel ve yarı dairesel dahil olmak üzere başka formlar da kullanılır.

Haberin Devamı

Tortellini


 

Tortellini, bir çeşit yuvarlak makarnadır. Tortellini içerisinde kaşar peyniri veya domuz eti içeren çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle kuru olarak değil, sos ile bulanmış bir biçimde servis edilmektedir. Tortellini dondurulmuş bir biçimde satılmaktadır.

Pappardelle


 

Pappardelle tam olarak 13mm kalınlığında kesilen şeritlerin kuş yuvası şekline getirilip kurutulması ile yapılır. Bu lezzetli makarna çeşidi özellikle etli soslar ile çok güzel bir uyum sağlar.

Campanelle


 

İtalyancada çanlar anlamına gelen Campanelle, gerçekten de çan görüntüsünü andırıyor. Eğimli kenarlarıyla küçük bir koniye benzeyen bu makarna çeşidi, özellikle makarna salatalarına yakışıyor.

Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna, en kolay yapılabilen yemek türleri arasında yer alır. Hem sade hem de ek gıdalarla lezzetlendirilecek tüketebilen makarna, öğrenci ve bekar evlerinin, çalışanların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Makarna çok kısa bir süre içinde ister fırında isterseniz de tencerede yapılabilir.

Haberin Devamı

Makarna Kaç Dakikada Pişer?

İlk defa yemek yapacak kişilerin makarna haşlarken 8 bardak su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 250 gram paket makarna kaynayan suya bırakılır ve 1 silme yemek kaşığı tuz eklenir. Makarnayı suya attıktan sonra 3-5 kere, çubuk makarnayı ise, 7-8 kere karıştırarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz.

Makarnanın içine yarım bardaktan biraz daha fazla sıvı yağ atılarak 10-15 dakika kadar makarnanın pişmesi beklenir. Makarna pişirmek için büyük ve derin bir tencere tercih edilmelidir. Su tencerenin 3/4’ünü geçmemelidir. Az su koyarsanız makarna pişmez, tencerenin dibine yapışır. Makarnaya tuz, su kaynadıktan sonra atılmalıdır.

Bol suda haşlanan makarnaya tuz atarak makarnanın lezzetlenmediniz sağlayabilirsiniz. Makarnanın tuzunu 5 litre suya 1 yemek kaşığı olarak ayarlamanız gerekir. Makarnayı suya attıktan sonra tencerenin kapağını hemen kapatmamalı ve makarnaları suya atınca hemen karıştırmaya başlayarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Soslu Makarna Tarifleri

Fettucini alfredo tarifi


 

 Malzemeler:

-1 paket fettucini makarna
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-200 gram mantar
-300 gram tavuk göğsü
-3 diş sarımsak
-1 su bardağı krema
-1/4 demet fesleğen
-1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
-1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
-1 çay kaşığı tuz

Nasıl yapılır?

-Makarnanın sosu için; geniş bir tavada 2'şer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını kızdırın.
-200 gram dilimlenmiş mantarları tavaya ekleyin ve yüksek ateşte soteleyin.
-Mantarlar sotelendikten sonra 300 gram jülyen doğranmış tavukları ilave edin ve sotelemeye devam edin.3 diş ezilmiş sarımsak ile tavuk ve mantarları tatlandırın.
-1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi de ilave edin. Ardından 1 su bardağı krema, yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri ve bir avuç doğranmış taze fesleğeni de ekleyin ve güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
-Ayrı bir tencerede suyu haşlayın ve içerisine bir tatlı kaşığı tuz ve makarnayı ekleyip 8 dakika kadar haşlamaya bırakın.
-Haşlanan makarnanın suyunu süzün ve durulamadan sos tenceresine alın. Sos ile birlikte yaklaşık 5 dakika kadar pişen makarnayı, rendelenmiş parmesan peyniri ve fesleğen yapraklarıyla servis edin.

Tagliatelle tarifi


 

Malzemeler:

-1 paket tagliatelle makarna
-3 yemek kaşığı tereyağı

Kıymalı sos için:

-300 gr kıyma
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 soğan
-1 domates
-1 sivri biber
-1 dolmalık kırmızıbiber
-Tuz
-Karabiber

Nasıl yapılır?

-Tagliatelle makarnayı kaynar su dolu tencereye alıp hafifçe yumuşayana kadar haşlayın.
-Suyunu süzüp tereyağı ile karıştırıp harmanlayın. Kıymalı sos için, soğan, domates ve biberleri küçüp küpler şeklinde doğrayın.
-Kıymalı sos için, 1 yemek kaşığı tereyağını tavaya alıp ısıtın. Kıymayı ekleyip 5 dakika kavurun.
-Sebzeleri ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
-Tagliatelle makarnaları servis tabaklarına paylaştırıp çatalla çevirerek kuş yuvası şekli verin.
-Hazırladığınız kıymalı harcı yuvaların ortasına paylaştırın. Sıcak servis yapın.

Pestolu fusilli makarna tarifi


 

 Malzemeler:

-500 gram Fusilli Makarna
-90 gram fesleğen
-2 diş sarımsak
-50 gram dolmalık fıstık
-80 gram parmesan peyniri
-100 ml süt
-Tuz
-Karabiber
-3 yemek kaşığı soğuk su
-80-100 ml zeytin yağı
-Cherry domates
-Top mozarella

Nasıl yapılır?

-İlk önce makarnayı tuzlu suda kaynatalım. Çok pişirmemeye özen gösterelim.
-Fesleğen, sarımsak, fıstık, peynir, su, süt ve zeytin yağı bir rondodan geçelim. Tuz ve karabiber ile tatlandıralım ve dolaba koyalım.
-Bir geniş tavada sıvı yağ koyalım ve makarnayı üzerine pestoyu dökelim. Pişince domates ve mozarellayı servis edelim.

 Linguine makarna tarifi


 

 Malzemeler:

-1 bardak küp domates
-3-4 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-Bir kaç yaprak fesleğen
-Tuz, karabiber veya acı kırmızı biber
-1 paket linguini makarna

Nasıl yapılır?

-Sarımsaklar ayıklanır, domatesler arzuya göre robottan geçirilir veya pişirirken ezilir.
-Tencereye zeytinyağı konur, sarımsaklar ezilerek ilave edilir, 1-2 dakika pişirilir. Domates ilave edilir, kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir.
-Tuz, biber, fesleğen ilave edilir. Makarna paket talimatına göre pişirilir, sos ile karıştırılarak servis edilir. İsteğe göre parmesan peyniri ilave edilir.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber