Geri Dön

Damak çatlatan laz kızı böreği tarifi! İç malzemesini böyle yapmak gerekiyormuş

Türk mutfağının zenginliği içerisinde özel bir yere sahip olan börek çeşitleri, farklı bölgelerde farklı tatlarla buluşarak adeta bir lezzet şöleni sunar. Bu şölenin en özel konuklarından biri de laz kızı böreğidir. İsmi kadar iddialı olan bu börek, kendine özgü iç malzemesi ve hamuruyla damakları çatlatan bir lezzet sunar. İşte, bu nefis böreğin sırlarını keşfetmek için adım adım bir tarif.

Damak çatlatan laz kızı böreği tarifi! İç malzemesini böyle yapmak gerekiyormuş

İnce yufka tabakalarının arasına serilen karalahana ve mısır, kat kat dizilerek oluşturulan Laz böreği, Türkiye'nin farklı coğrafyalarında, yöresel lezzetlerle farklı bir tat kazanarak hazırlanmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde popüler olan bu versiyon, mısır ve kara lahananın muhteşem uyumuyla dikkat çekiyor. Ancak, laz kızı böreğinin kendine özgü tarifi ve lezzetiyle merak konusu olması, birçok kişinin bu özel böreği evlerinde denemesine sebep oluyor. Peki, laz kızı böreği nasıl yapılır?

Haberin Devamı

SUYU İYİCE SIKILMALI

Yufkaları her tarafına eşit şekilde soslayarak kullanmak, böreğin her katının lezzetli olmasını sağlar. Karalahana kullanılıyorsa, kavrulduktan sonra suyunu iyice sıkarak kullanmak önemlidir. Bu, böreğin iç malzemesinin sulu olmasını engeller.

LAZ KIZI BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru İçin;

1 su bardağı su

Yarım kilo un

1 tatlı kaşığı tuz

Hamurları Açtıktan Sonra Sürmek İçin;

Yarım su bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı süt

1 adet yumurta

Harcı İçin;

Yarım kilo karalahana

1 adet kuru soğan

Yarım su bardağı mısır

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin;

Çörek otu

LAZ KIZI BÖREĞİ YAPILIŞI

Hamur yoğurma kabına, un hariç diğer hamur malzemelerini ekleyerek iyice karıştırın. Ele yapışmayan bir kıvam elde etmek için azar azar elemiş olduğunuz unu ekleyerek yoğurun. Ardından, nemli bir bezle örtüp 30 dakika kadar dinlendirin.

Haberin Devamı

İç harcı hazırlamak için sebzeleri iyice yıkayıp kurulayın. Soğanı ve karalahanaları ince küp küp doğrayın. Bir tavada yağı ve salçayı alarak rengi değişene kadar kavurun. Karalahanayı ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Son olarak baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın, ardından mısırları ilave ederek homojen bir karışım elde edin.

Hamuru açmak için, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp una bulayarak açın. Yufkaları tepsinin boyutuna göre ayarlayın ve her birini bir bez üzerinde havalandırarak serin. Hamurun üzerine sürülecek karışımı hazırlayarak her yufkaya sürün.

Karalahanalı harcı yufkaların üzerine eşit şekilde dağıtarak serpiştirin. Dilerseniz rulo şeklinde sarabilir veya açılmış hamurları örtü şeklinde tepsiye yerleştirebilirsiniz. Üzerine kalan sosa da sürün ve çörek otu serpiştirin.

Hazırladığınız böreği, ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkan sıcak böreği dilimleyerek servis edin ve lezzetin tadını çıkarın. Afiyet olsun!

 

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber