Geri Dön

Mercimek köftesi kuruyorsa içine mutlaka ekleyin! Dağılmayan ve kuru kalmayan mercimek köftesi tarifi

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisi de mercimek köftesi. Akşam çayının yanına, misafirlere iyi giden mercimek köftesini yaparken en sık karşılaşılan problemlerden birisi de kuru kalması ve dağılması. Mercimek köftesi kuruyorsa içine mutlaka ekleyin. Dağılmayan ve kuru kalmayan mercimek köftesi tarifi

Mercimek köftesi kuruyorsa içine mutlaka ekleyin! Dağılmayan ve kuru kalmayan mercimek köftesi tarifi

Mercimeğin bulgur ve baharatlarla harmanlanması sonucu ortaya çıkan mercimek köftesi Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden birisi. Misafirlere özel günlerde, düğün veya davetlerde yapılır. Ancak yapımı esnasından en çok karşılaşılan sıkıntıların başında kuruluk ve dağılma yer alıyor.  Mercimek köftesi kuruyorsa içine mutlaka ekleyin… Dağılmayan ve kuru kalmayan mercimek köftesi tarifi

Haberin Devamı

Kuru kalıyorsa zeytinyağı ekleyin

Mercimek köftesi yaparken karşılaşılan bir diğer sorun, köftenin kurumasıdır. Ancak bu sorunu çözmek oldukça basittir. Mercimek köftesi yaparken zeytinyağı kullanmak, köftenin nemli kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda mercimekleri suyunu tamamen çekmeden, hala biraz suyun içindeyken bulguru eklemek, hem mercimeğin hem de bulgurun iyi bir şekilde karışmasını sağlar. Bu yöntem, hem kurumayı önler hem de köftenin daha lezzetli olmasını sağlar.

Mercimeğin fazla olması şart

Mercimek köftesi yaparken sıkça karşılaşılan bir sorun, köftenin dağılmasıdır. Ancak bu sorunu aşmak oldukça basittir. Mercimek ve bulguru eşit miktarlarda kullanmak yerine, mercimeğin bulgurdan biraz daha fazla olmasına dikkat etmek, köftenizin daha iyi bir kıvamda ve sağlam bir şekilde kalmasını sağlar. Bu basit ayarı yaparak, mercimek köftenizin dağılmasını önleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tam kıvamında mercimek köftesi tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek

5 su bardağı su

5 - 6 dal taze yeşil soğan

Yarım demet maydanoz

1,5 su bardağı ince bulgur

Tuz

Kimyon

Karabiber

Pul biber

1 adet limon suyu

Sosu İçin:

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı su

Yapılışı:

Mercimekleri uygun bir tencereye alın, üzerine suyu ekleyin ve ara sıra karıştırarak mercimekleri haşlamaya bırakın.

Mercimekler suyunu iyice çekip yumuşadığında, ince bulguru ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.

Tencereyi ocaktan alın ve bulgurların şişmesi ve iyice karışması için 30 dakika kadar dinlendirin.

Mercimekler dinlenirken, sosu için uygun bir tavada zeytinyağını ısıtın.

Doğradığınız soğanları ekleyin ve kavurun.

Soğanlar kavrulduktan sonra biber ve domates salçalarını ekleyin ve kavurmaya devam edin.

Su ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.

Dinlenen mercimek karışımını uygun bir karıştırma kabına alın ve hazırladığınız sosu ekleyin.

Tuz, kimyon, karabiber, pul biber ve limon suyunu ilave ederek tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Doğradığınız maydanoz ve taze soğanları ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

Haberin Devamı

Hazırladığınız harçtan parçalar alarak şekil verin ve kıvırcık marul yapraklarıyla servis yapın.

Afiyet olsun!

 

 

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber